VIDEO Britanski umjetnik prodao golemo platno za 52 milijuna eura u humanitarne svrhe

Veliko je poput dva nogometna igrališta

239
Foto: screenshot Youtube

Platno britanskog umjetnika Sache Jafrija, veliko poput dva nogometna igrališta, prodano je za oko 52 milijuna eura, a prihod od prodaje namijenjen je dječjim humanitarnim organizacijama, piše BBC.

Golemo platno od 1.600 četvornih metara Jafri je slikao osam mjeseci u napuštenoj hotelskoj plesnoj dvorani u Dubaiju. Planirao ga je prodati u 70 dijelova, no francuski biznismen Andre Abdoune kupio je čitavo platno.

Cijena sliku svrstava među najskuplja platna na svijetu jednoga živućeg autora prodana na dražbi.

Jafri je rekao da sav novac od prodaje slike, a riječ je o 45 milijuna funta, ide organizacijama Dubai Cares, Unicefu, Unescou i zakladi Global gift za pomoć siromašnoj djeci zemalja poput Brazila, Indije, Indonezije i Južne Afrike.

Četrdesetčetverogodišnji umjetnik iz Londona nadao se da bi mogao zaraditi oko 35 milijuna eura, a BBC-ju je rekao da je “oduševljen” što je ta svota gotovo udvostručena.

Jafri je svoj projekt započeo tako što je djeci iz cijelog svijeta uputio poziv da mu pošalju vlastite slike koje odražavaju što osjećaju za vrijeme pandemije. Odgovor mu je stigao od djece iz 140 zemalja. Iskoristio ih je kao nadahnuće za jedinstveno djelo.

“Bio sam u dubokome meditativnom stanju. Pregledao sam sve dječje radove. Slikam iz podsvijesti, ništa nije planirano, nema skica, nije bilo crteža. Doslovno sam izlijevao boje, a potom sam stavljao još jedan sloj, pa još jedan i još jedan…, dok se nije dogodilo nešto čarobno”, rekao je.

Njegovo platno u rujnu je upisano u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveće svih vremena.

Jafri je radio posve sam u hotelu Atlantis u Dubaiju koji je bio zatvoren za goste, a u jednom je trenutku morao na hitnu operaciju kralježnice. Tijekom nastanka slike ozlijedio je zdjelicu i stopala.

“Cijelo sam vrijeme stajao, bio sam na nogama, ali istodobno sam morao biti sagnut da bih kistovima mogao dosegnuti pod”, pojasnio je. “Bio je to prilično loš položaj u kojemu sam znao provesti i do 20 sati dnevno. Bio sam u potpunom transu, pa nisam ni shvaćao kakvu štetu nanosim svojem organizmu.”

Slika pod nazivom ‘TheJourney of Humanity’ (Putovanje čovječanstva) prodana je u ponedjeljak u Dubaiju.

Jafri je rekao da će novci biti utrošeni na zdravstvenu zaštitu i sanitarne usluge namijenjene siromašnoj djeci u svijetu, kao i na njihovo povezivanje na internet kako bi djeca dobila pristup obrazovnim platformama.

“Kupac djela ima lijepu viziju. Kani izgraditi muzej u kojemu će izložiti sliku”, rekao je britanski umjetnik. Jaffri i Abdoune će u suradnji nastojati potaknuti sljedeće generacije djece da ih umjetnost nadahnjuje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime