VIDEO Celjak izrazio nezadovoljstvo poslovnom politikom MOL-a u sisačkoj Rafineriji

Saborski zastupnik tijekom Aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru postavio pitanje ministru Ćoriću

1294
Screenshot Youtbe

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Celjak iskoristio je prvo Aktualno prijepodne na početku redovne jesenske sjednice 10. saziva Hrvatskog sabora kako bi ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću postavio pitanje vezano temu za koju je ustvrdio da zanima i dobrim dijelom brine većinu Siščana, a tiče se INA-e i radnika Rafinerije nafte Sisak.

„Posljednjih nekoliko tjedana razgovarao sam s radnicima Rafinerije nafte Sisak, mojim prijateljima i poznanicima. U tijeku su pregovori između poslodavca i sindikata u kojima sindikati nastoje postići da se ne otkazuju ugovori o radu za 200-tinjak radnika Rafinerije Sisak, već da se zadrži veći broj radnika, a da se manjem broju radnika otkažu ugovori o radu uz zadovoljavajuće otpremninu i to onim radnicima koji su blizu mirovine. Na koji način Vlada Republike Hrvatske može utjecati na procese koji se odvijaju u INA-i s obzirom na najavljene otkaze u Rafineriji Sisak i s obzirom na najavljene investicije poput ustrojavanja logističkog centra, izgradnje bio rafinerije ili solarne elektrane?“, zapitao je Celjak.

Ministar Ćorić je odgovorio kako Vlada ne može i ne želi utjecati na poslovne odluke koje se donose na razini menadžmenta, odnosno Uprave INA-e.

„INA je društvo koje kotira na burzi i u tom kontekstu očekujemo od tog društva, što opserviramo kroz naše članove u Nadzornom odboru, da se ponaša u duhu dobrog gospodara i donosi odluke koje su u interesu prije svega INA-e kao kompanije i njenih vlasnika, dakle Republike Hrvatske među ostalima“, ustvrdio je Ćorić.

Podsjetio je kako je 2018. donijeta poslovna odluka o transformaciji poslovanja na razini sisačke Rafinerije.

„Ona bi trebala ići u nekoliko smjerova. Jedan je proizvodnja bitumena i ona će započeti u prvoj polovici 2021. godine s obzirom na ulaganje oko 60 milijuna kuna u to postrojenje. Drugi dio je logistički centar. Ulaganje u ovaj dio je oko 150 milijuna kuna. Treći dio je solarna elektrana koja će se izgraditi i na taj način namiriti dobar dio potreba Rafinerije, odnosno postrojenja koje će tamo biti. Četvrti dio, iz perspektive Vlade Republike Hrvatske i energetskog sektor Republike Hrvatske najvažniji, izgradnja biorafinerijskog postrojenja“., pobrojao je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da INA ide u tom smjeru, s obzirom da je riječ o Rafineriji druge generacije koja će omogućiti upravo preradu, odnosno egzistenciju INA-e i njezinu konkurentnost na regionalnoj razini sljedećih 30 do 40 godina, s obzirom na trendove.

Što se tiče radnika Rafinerije nafte Sisak istaknuo je da razgovori između kompanije i sindikata idu u nekoliko smjerova.

„Jedan dio radnika i dalje će ostati na poziciji Siska u postrojenjima koja nastavljaju s radom, odnosno novih oblika poslovanja. Jednom dijelu radnika ponuđen je prelazak na rafinerijskom postrojenje u Rijeci, a za jedan dio radnika planira se zbrinjavanje putem otpremnina. Iz Uprave ističu da socijalni dijalog kontinuirano traje te da su otpremnine oko 60% veće od prosječnih otpremnina u RH“, kazao je Ćorić.

Celjak je ocijenio pozitivnim da se planiraju daljnja ulaganja, no izrazio je i nezadovoljstvo svih Siščanki i Siščana poslovnom politikom MOL-a koja se provodi još od 2003. godine.

„Tada su MOL-u prepuštene pozicije članova Uprave nadležnih za financije i nabavu, a jedan od prvih poslovnih poteza MOL-a bio je prekid suradnje sa sisačkim tvrtkama koje su proizvodile odjevne predmete za sve INA-ine radnike. Isto tako vjerujem da nema niti jedne Siščanke ili Siščana koji se slaže s takvom poslovnom politikom MOL-a koja u konačnici i dovodi do otkazivanje ugovora o radu radnicima Rafinerije“, zaključio je Celjak.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here