VIDEO Gradonačelnica Magdalena Komes predstavila financijsko stanje Petrinje: Nimalo nije zadovoljna

Obveze grada znatno su veće od budžeta koji stoji na raspolaganju

320

U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje predstavljena je financijska situacija u gradu mjesec dana nakon preuzimanja vlasti sadašnje gradonačelnice grada Petrinje Magdalene Komes, a kako sama navodi, sazvala je sastanak kako bi javnost bila pravovaljano informirano jer je za to ukazan veliki interes.

-Prvi dan nakon primopredaje vlasti javnost je dobila uvid u neke konkretne podatke na taj dan, a budući da situacija nije nimalo bolja po pitanju priljeva u gradski proračun idemo s podacima na 30. lipnjem 2021. godine pri čemu iznos obveza Grada Petrinje iznosi 109 milijuna kuna, a mi imamo na raspolaganju 10 milijuna kuna još dozvoljenog minusa na računa i prilično smo blizu tog iznosa, poručila je na samom početku gradonačelnica dodajući kako svakog dana pomno planiraju koja obaveza će biti podmirena ne bi li ostali blokirani.

Nije skrivala koliko je nezadovoljna dosadašnjim raspolaganjem novca zbog čega je, smatra, i nastao popriličan dug Grada.

-Osim toga što se neodgovorno i neracionalno trošio gradski novac, isto tako je prvih šest mjeseci građani su bili oslobođeni svih mogućih obveza plaćanja od komunalne naknade, vode, dječjih vrtića, prireza, poreza i svega ostaloga što puni gradski proračuna. Zato smo danas ovdje gdje jesmo, ali od 1. srpnja ta plaćanja se nastavljaju i mi se nadamo da će ipak doći bolje vrijeme, da će se gradski proračun početi puniti i da ćemo uspjeti pomalo podmirivati sve svoje nakupljene obveze koje se protežu još iz prošle godine. Zbog svega ovoga molim sve naše vjerovnike da se strpe još malo, dok malo ne konsolidiramo naše financije da možemo postati barem malo likvidni, poručuje Komes, a ukazala je i na nadu kako će pristići pomoć i od strane Vlade Republike Hrvatske.

Već sljedećeg tjedna u Ministarstvu gospodarstva održat će se sastanak na temu pokretanja poduzetničkog centra na Sajmištu, a govoreći o upisu djece u Dječji vrtić Petrinjčica, odlučeno je kako će se izgraditi modularni dodatak u središnjem Vrtiću kako bi mogli upisati svu djecu.

Privremena pročelnica za financije i javnu nabavu Sonja Štefanić rekla je kako je situacija u najmanju ruku komplicirana.

-Ja vjerujem da ćemo do kraja godine ipak da će ta slika biti drugačija i da ćemo uspjeti većinu tih obaveza riješiti. Kako je došlo do situacije da se moralo hitno otklanjati posljedice potresa, uglavnom smo podmirivale obveze koje su bile tekuće. Zbog toga nam se dogodilo da je ostalo nepodmirenih obaveza, ali one će se vrlo vjerojatno i uskoro definirati i riješiti, ističe pročelnica.

Zaključno, gradonačelnica je navela kako su do sada održali sastanak s kreditorima kako bi regulirali gradske obveze, a rekla je i kako su već u početku uočili određene nepravilnosti zbog kojih su ažurno i promptno pokrenuli daljnje postupke u svrhu sprječavanja nastajanja još većih komplikacija.

Više o svemu možete pogledati u videu:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime