VIDEO Ogromno srce za Banovinu izronjeno u Petrinji

Humanitarna eko-patrola boravila u Petrinji

182

Humanitarna eko patrola pod nazivom “Ronioci za Banovinu” održana je u nedjelju, 9. svibnja na Gradskom kupalištu u Petrinji. Uvodno je minutom šutnje odana je počast nastradalima u katastrofalnom potresu, a vijenac je tim povodom položila učenica Srednje škole Petrinja i volonterka RK HRVI Nemo Adriatic Ivana Filipović.

U sklopu ove akcije ronioci su organizirati ekološku akciju čišćenja rijeke Kupe, a potom su se spektakularnim izronom velikog srca u 12:19 minuta prisjetili žrtava katastrofalnog potresa. Osim čišćenja ronioci Hrvatske i cijele regije okupljeni u incijativi “Ronioci za Banovinu” od prvog dana organizirali su prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoć za nastradale u Petrinji.

Više o samoj akciji rekla je Andreja Vedrina, direktorica agencije promocija ronjenja: “Odaziv je bio velik, no zbog epidemiološke situacije nismo se okupili u prevelikom broju. Od prvog dana otkako se dogodio potrres, ronioci su se udružili kroz humanitarnu akciju prikupljanja pomoći te smo zbrinuli, opskrbili brojne obitelji, pružili im topli dom kad je to bilo najpotrebnije. Neumornim radom prikupljeno je i distribuirano je više od 730 tona raznih potrepština koje su sustavno podijeljene na cijelom području. Ovom humanitarno ekološkom akcijom čišćenja rijeke Kupe još jednom želimo iskazati solidarnost s ljudima koji su pogođeni potresom, a ujedno ukazati na važnost očuvanja okoliša i prirode.”

U eko patroli sudjelovala je i Slovenska spasilačka jedinica koja nije prvi puta u Petrinji. Naime, nekoliko su puta nesebično iz Slovenije u Petrinju dovozili visokovrijednu opremu, agregate, šatore, grijalice i drugu pomoć nastradalima, a više o svemu rekao je Robet Anžić iz Slovenske spasilačke jedinice: “Pridružili smo se ovoj akciji nakon duge suradnje s Nemom Adriaticom i pomogli svojim prijateljima s opremom i agregatima i nadamo se što duljoj suradnji.”

U ekološkoj akciji čišćenja rijeke Kupe u Petrinji sudjelovao je predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari: “Godine 1995. igrom slučaja je sudbina htjela da oslobađamo baš ovaj teren, gdje smo stradali, gdje smo ginuli. Nazvali smo prijatelje iz Petrinje odmah nakon potresa i dojurili istu noć. Nastavili smo do današnjeg dana.”

Domaćin ove akcije, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović pozdravio sve sudionike humanitarne patroe, ekološke akcije čišćenja rijeke Kupe, a posebno zahvalio onima koji su gradu pomogli kada mu je bilo najteže: “Možemo biti zadovoljni jer je ova akcija i srce koje su izronili pokazalo njihovu veliku ljubav prema prirodi, ali i svim Petrinjkama i Petrinjcima kojima su pružili svoju ruku pomoći. Srce koje su izronili je i poruka svima koji bi se trebali više senzibilizirati i pomagati jedni drugima, a mi moramo pokazati veliku zahvalnost jer Petrinja je mali grad velikog srca.”

Na ovom humanitarnom izronu u Petrinji je bio ispred MUP-a odnosno Ravnateljstva civilne zaštite, pomoćnik ministra Damir Trut: “Ravnateljstvo civilne zaštite i Ministarstvo unutarnjih poslova su uvijek tu da pomogne kako bi sve moglo kvalitetnije i bolje funkcionirati. Civilna zaštita sudjeluje u svim aktivnostima, odnosno organizira i pomaže roniteljima i Udruzi branitelja. To je jedna stalna simbioza koja je kroz ovakav način pokazala koliko je kvalitetna.”

U ime ministarstva gospodarstva i održivog razvoja događaju je nazočio državni tajnik Mario Šiljeg: “Ronioci su pokazali da osim ekološke, posjeduju i humanitarnu svijest. Nema boljeg simbola nego što je ovo srce da pokaže kako zajedničkim akcijama možemo pridonjeti kako bi svima sutra bilo bolje. Već tri godine radimo zajedno, pratimo ronioce u njihovima akcijama, a bit će toga sve više, jer je 2021. presudna godina za EU što se tiče zaštite naših mora i rijeka. Šiljeg je zahvalio svima i istaknuo da se veseli suradnji.”

Eko patrola Ronioci za Banovinu provedena je u organizaciji Agencije Promocija ronjenja i u suradnji s Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic, Zajednicom udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Petrinje i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz potporu HEP-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime