VIDEO Pizza iz automata za tri minute

Rimljani su zgroženi

322
Foto: screenshot Youtube

Raffaele Esposito, Napolitanac koji je živio u 19. stoljeću i zaslužan je za izum najpoznatije talijanske pizze, možda se okreće u grobu – Rim ima novi automat koji u samo tri minute izbaci komad svježe ispečene pizze.

Kupci u crvenom uređaju “Mr. Go Pizza” mogu odabrati jednu od četiri vrste pizza koje koštaju od 4,5 do 6 eura.

Uređaj zamijesi i razvuče tijesto i na njega postavi dodatke, a kupac može promatrati kako se iza stakla peče njegova pizza.

Komentari ostavljeni u četvrtak za prvi pizzamat u Rimu kretali su se od “prihvatljivog ako ste u žurbi” do zgroženosti.

“Dobro izgleda, ali mnogo je manja nego u restoranu i manje je nadjeva”, kazao je umirovljenik Claudio Zampiga.

“Grozno. Ovo mi nije dobro”, rekla je umirovljenica Gina.

Foto: screenshot Youtube

Za mnoge Talijane jesti pizzu znači ritual koji uključuje gledanje “pizzaiola” kako priprema tijesto, razvlači ga i peče u pećima na drva.

U obližnjem napolitanskom restoranu, koji koristi ciglenu peć za pizze, posjetitelj Giovanni Campana, dok guta komad pizze, kaže kako ne bi “ni pomislio jesti pizzu koju je ispekao neki uređaj”.

Esposito, koji je pizzu za kraljicu stvorio prije 132 godine vjerojatno bi se suglasio.

Ljudi jedu tisućljećima razne komade tijesta s nadjevima no općenito je prihvaćeno da je pizza stvorena u Napulju gdje je bila hrana za siromašne.

Prema tradiciji Esposito je autor pizze Margherite koja je stvorena 11. lipnja 1889. u čast kraljice Margarete Savojske u prigodi njezina posjeta Napulju s kraljem Umbertom I.

Nadjevi – rajčica, mozzarella i bosiljak u boji su zastave netom ujedinjene Italije.

U Napulju postoji i ploča koja označava mjesto gdje je ta pizza stvorena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime