VIDEO Policija uhitila napadače na novinarku, HND osudio napad, Kujundžić ne planira dati ostavku

781

Andreu Topić, novinarku Slobodne Dalmacije, napala su četvorica muškarca u četvrtak oko 11 sati ispred Kujudžićeve nekretnine u Ivanbegovini kod Imotskog dok je bila na novinarskom zadatku.

Splitska policija uhitila je četiri muškarca u dobi od 42, 43, 66 i 68 godina nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje. Policija će protiv uhićenih Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave zbog protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari.

Novinarka Topić nalazila se u svom automobilu kada je stigla do ministrove kuće u Ivanbegovini koja po podacima iz imovinske kartice ima više kvadrata nego što je prijavljeno. U jednom trenutku su joj automobil okružila četiri muškarca od kojih je jedan sve snimao videom, drugi je pokušavao otvoriti vrata njenog vozila. Prije nego se vratila u automobil jedan od muškaraca trčao za njom, izjavila je Topić.

Otkrila je i kako je sve trajalo otprilike pola sata i prestalo tek kada je na poziv Slobodne Dalmacije na mjesto događaja stigla policija.

O incidentu se oglasio i ministar Kujundžić te osudio napad. “Incident koji se dogodio apsolutno osuđujem. Pohvaljujem policiju u Imotskom koja je interventirala i koja će istražiti što se dogodilo”, izjavio je Kujundžić.

HND oštro osudio napad

Hrvatsko novinarsko društvu (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) najoštrije su osudili “grozan, odvratan i brutalan napad” na novinarku.

“HND i SNH najoštrije osuđuje ovaj odvratan napad na kolegicu Topić koja je samo radila svoj posao u interesu javnosti, a ovaj napad je posljedica ozračja koje već dugo vremena vlada u Hrvatskoj. Ne prihvaćamo ovakvo stanje”, poručio je novinarima predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

“HND i SNH pružaju apsolutno svu moguću podršku i pomoć kolegici Topić, a nastave li se ovakve stvari ne isključujemo neki novi prosvjed. Ima previše problema i maltretiranja, najčešće su mete kolegice od hrabrih muškarčina koji su najobičnije kukavice”, upozorio je Zovko.

Dodao je kako se već godinama “s oltara i političkih govornica proziva novinare da su krivi za sve” te da su neprijatelji države.

Zaključili su da je šutnja institucija o ovom slučaju zastrašujuća i nevjerojatna. “Minimum pristojnosti bi bila isprika. Očekujemo reakciju Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem”, naglasio je.

Kujundžić: Ostavka mi ne pada na pamet!

Izvor: Hina.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime