VIDEO Razgovarali smo s doktoricom Sonjom Pajtlar o opasnosti zaraznih komaraca

169

Ljeto je doba godine kada su komarci prisutni u velikom broju, a osim što nam smanjuju kvalitetu života, ometaju nas u svakodnevnim aktivnostima, ali su i potencijalni prenosioci zaraznih bolesti.

U ukupnom obolijevanju od zaraznih bolesti u svijetu, 17% otpada na vektorske zarazne bolesti. Samo od malarije godišnje umre 1 milion ljudi, tako da je komarac životinja koja predstavlja najveću prijetnju za ljudsku vrstu, odnosno to je najsmrtonosniji insekt na svijetu.

Osim malarije komarci su prenosioci i drugih zaraznih bolesti- Groznice Zapadnog Nila, Denga groznice, Rift Valley groznice, Chikungunya groznice, žute groznice, zika virusne infekcije.

S obzirom da komarci ne poznaju granice, ZZJZ SMŽ zajedno s Institutom zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе i Institutom zа јаvnо zdrаvljе Crnе Gоrе provodi projekt EU pod nazivom „Javnozdravstvena spremnost na epidemije i izvanredne situacije koje prelaze granice država”.

Radi se o projektu koji se realizira u okviru Priоritеtnе оsi 1- Pоbоljšаnjе kvаlitеtа uslugа јаvnоg zdravlja i sоciјаlnе zаštitе u prоgrаmskоm pоdručјu Interreg IPA Prоgrаmа prеkоgrаničnе surаdnjе Hrvаtskа-Bоsnа i Hеrcеgоvinа-Crnа Gоrа 2014-2020.

Cilj projekta je unaprijediti kvalitetu i dostupnost javnozdravstvenih usluga u prekograničnim epidemijama i izvanrednim situacijama, odnosno fokus projekta je jačanje kapaciteta za pravovremeno otkrivanje, dijagnostiku i kontrolu ne samo vektorskih zaraznih bolesti već i antropozoonoza (bolesti koje se s divljih i domaćih životinja prenose na ljude) kako bi se stanovništvo u programskom području zaštitilo od posljedica prekograničnih epidemija.

O projektu i komarcima razgovarali smo i s doktoricom iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Sonjom Pajtlar, koja nam je pojasnila malo više o projektu i opasnosti zaraznih komaraca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime