VIDEO Sestre iz Japana najstarije jednojajčane blizanke na svijetu

10 godina su mlađe od najstarije osobe na svijetu

199
Foto: screenshot Youtube

Po podacima Guinnessove knjige rekorda sestre iz Japana proglašene su najstarijim blizankama na svijetu, a imaju po 107 godina i 330 dana.

Umeno Sumiyama i Koume Kodama oborile su prethodni rekord koji su dosad držale pokojne japanske sestre blizanke Kin Narita i Gin Kanie koje su također navršile 107 godina. Kin je preminula u siječnju 2000., a Gin godinu dana kasnije, 2001. godine.

Umeno i Koume su rođene 5. studenoga 1913. na otoku Shodoshimi u zapadnom Japanu, kao treća i četvrta od jedanaestero braće i sestara.

Informacija je objavljena u ponedjeljak da bi se poklopila s Danom poštovanja prema starijim osobama – državnim praznikom u Japanu. U priopćenju Guinnessa od ponedjeljka stoji da su blizanke priznate kao nove nositeljice titule 1. rujna.

Zbog pandemije koronavirusa sestrama je potvrda stigla u domove umirovljenika u različitim dijelovima Japana u kojima trenutačno žive.

Umeno Sumiyama ima četvero djece, a Koume Kodama troje.

Blizanke su se razdvojile nakon završetka osnovne škole, kada su Kodamu poslali da radi kao sobarica u Oitu na južnome japanskom otoku Kyushu. Ondje se kasnije udala, dok je Sumiyama ostala na otoku na kojemu je odrasla i ondje je zasnovala obitelj.

Desetljećima zauzete vlastitim životima, sestre su se rijetko sastajale sve dok nisu napunile 70 godina. Danas žive u odvojenim domovima umirovljenika.

Po podacima ministarstva zdravstva, oko 29 posto od 125 milijuna Japanaca, nacije s najduljim životnim vijekom u svijetu, ima 65 godina ili više. Otprilike 86.510 njih su stogodišnjaci od kojih je polovina ove godine napunila 100 godina.

Najstarija osoba na svijetu je 118-godišnja Kane Tanaka iz Japana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime