VIDEO U Gornjoj Bučici obilježeno 30 godina od pružanja otpora srpskom agresoru

Žrtve položene ne Oltar Domovine neće biti zaboravljene

798

Obilježavanje otpora srpskom agresoru polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim hrvatskim braniteljima i civilima s područja župe Bučica održano je u subotu, 2. listopada 2021. godine.

Odavanje dužne počasti započelo je u 16,30 sati u šumi Pokule kod tri spomenika gdje su poginuli hrvatski branitelji koji su štitili izvlačenje stanovništva dok se srpski okupator približavao Gornjem Taborištu.

Položeni su vijenci i upaljene svijeće i kod spomen obilježja Golubica u Gornjem Taborištu, a završno obilježavanje stradavanja ovog kraja održano je u 17,30 sati kod spomenika u Gornjoj Bučici.

Okupljene je najprije pozdravila gospođa Vera Božurić, predsjednica DVD-a Bučica, ujedno i organizatorica ovog obilježavanja.

“30. godina prošlo je od našeg velikog stradanja. Tu su prve žrtve pale, mladići. Poslije smo morali napustiti svoje domove. Bilo je još mnogo žrtava. Ja dok sam predsjednica vatrogasaca, nećemo to zaboraviti. Tijekom cijele godine zapalimo lampaše kad su neke prilike, ali na ovaj dan želim ne samo da u tišini zapalimo lampaše, nego da okupimo rodbinu, prijatelje i sve one koji su voljni nam se pridružiti da ne zaboravimo sve naše žrtve i patnje koje su bile.

I dalje se borimo na ovim prostorima da opstanemo, a sve nas je manje. Zadaća nam je da ne zaboravimo one koji su svoj život dali i da se borimo i dalje za ovaj kraj, da mladi ostanu i ne putuju u okolne gradove i dalje. Mi vatrogasci Bučica i Taborišta i lovci radimo ovo niz godina i činit ćemo to i dalje.”

Dužnu počast svim poginulima u Domovinskom ratu s ovog područja odao je u ime Grada gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković u pratnji gradskih vijećnika.

“Danas smo se okupili na jednoj tužnoj obljetnici: 30 godina od stradavanja hrvatskog stanovništva na području Bučice i okolnih mjesta. Među bijenima je mladost, to su mladići koji nisu kalkulirali u trenutku kad su stali da obrane svoju Domovinu, svoj grad, svoje selo, dvorište susjeda, prijatelja, rođaka…

Ova ploča pokazuje nam da je tu bilo ljudi koji su ubijeni samo zato što su se našli na putu velikosrpske politike. Ostali su u svojim dvorištima i zbog toga što su bili Hrvati, ubijeni su. Danas imalo dužnost pokloniti se svakoj žrtvu, a svi oni koji su u nekom društveno-političkom angažmanu iskazati poštovanje toj žrtvi kroz svakodnevni rad i djelovanje. Moramo se okupljati na ovakvim događanjima upravo iz razloga da se glasno i jasno kaže da su pobunjeni Srbi i četnici htjeli na ovom prostoru napraviti Veliku Srbiju. Svi žitelji s ovog području koji su dali svoj život, dali su ono najdragocjenije i utkali taj život u današnju slobodu. Mi danas to moramo cijeniti, poštovati i odavati čast toj žrtvi, ne samo na obljetnicama, nego kroz svoje djelovanje.

Danas živimo u okvirima Republike Hrvatske koja je krvlju plaćena i gotovo svako selo ima jednu Golubicu u spomen onima koji su pali za Domovinu samo zato što su bili Hrvati. Mislim da mi danas, 30 godina kasnije, nažalost, gledajući unazad i gledajući te crne brojke od 400 života u našem malom gradu koji su položeni ne samo za slobodu Bučice i Gline, nego i za slobodu Zagreba i slobodu Republike Hrvatske. Na ovim prostorima branjena je i Republika Hrvatska. Iz tog razloga smatram da je i Republici Hrvatskoj i Vladi i svim višim instancama politike dužnost poduprijeti nas danas. Nažalost, još uvijek sanirajući posljedice rata, pogodila nas je nova katastrofa.

Pred nama je sanacija posljedica potresa. Desetljećima smo u sanacijama. Smatram da svatko od nas treba dati svoj doprinos i u jednom zajedništvu koje nas je na kraju kraje i u tim najtežim trenucima održalo na životu, održalo u borbi protiv neprijatelja i danas je to zajedništvo, solidarnost i humanost ono što nam je nužno potrebno da i ovu situaciju, današnje prilike i budućnost koja je pred nama, krenemo u toliko željeni razvoj. Tad će svaka žrtva dobiti smisao. Na ovakvim okupljanjima se uglavnom okuplja starija populacija sjećajući se tih dana. Dužnost nam je i na mlađe generacije prenijeti stav, ljubav prema Domovini, zajedništvo, a najveći doprinos ćemo dati i mi mlađi i moja generacija koja će uz zajedništvo sa svima vama i svima nama krenuti u boljem smjeru.

Smatram da smo u novim prilikama koje su pred nama, sa svim ovim iznesenim i navedenim, s mislima toliko skupe i krvave cijene koja je plaćena za slobodu Hrvatske, na nama danas dužnost i odgovornost da krenemo i u razvoj i u napredak. Da ovaj naš kraj koji je Bogom dan i taj potencijal o kojemu stalno govorimo uistinu doživi jedan korak prema naprijed. Tad će svaka ova žrtva, svako ovo ime utkano u slobodu Hrvatske, isklesano po mnogim spomenicima oko Gline dobiti pravi smisao.””

Potom su okupljeni u procesiji krenuli do župne crkve svetog Antuna Padovanskog gdje je u 18 sati služena sveta misa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime