VIDEO U Kupincu obilježen Dan Vladka Mačeka

3368

U povodu 141. godišnjice rođenja povijesnog vođe hrvatskog naroda dr. Vladka Mačeka, u organizaciji HSS-a Zagrebačke županije i HSS-a Klinča Sela, održan je prigodni program obilježavanja, koji je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika na Trgu koji nosi njegovo ime, a nastavljen je tribinom i predstavljanjem projekta Kulturnog centra posvećenog upravo ovom hrvatskom političaru, pravniku i velikanu hrvatske povijesti, dr. Vladku Mačeku.

“Bog nam je otac, zemlja nam mati, Hrvatska naša zemljica sveta, Jer smo oduvijek seljaci Hrvati, Dok bude vijeka, dok bude svijeta”… već je u prvih nekoliko stihova Mačekove autorske pjesme “Seljački život” utkana sva ljubav prema Domovini i narodu. Duboka etika i politička načela dr. Vladka Mačeka utkana su u baštinu i djelovanje Hrvatske seljačke stranke, najstarije hrvatske političke stranke koja djeluje u kontinuitetu. Razlog tome leži u dobrim temeljima koje su utkala braća Radić, a nastavio graditi upravo Vladko Maček koji je preuzeo ulogu predsjednika HSS-a nakon udara na demokraciju – atentata na Stjepana Radića 1928. godine.

U čast ovom velikanu hrvatske politike održana je tribina “Maček, Kupinec i Banovina Hrvatska” na kojoj je govorio povjesničar dr.sc. Hrvoje Petrić, ujedno i potpredsjednik HSS-a, a na velike uspjehe osvrnuo se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Tijekom izlaganja predstavljen je i projekt “Kulturni centar Vladko Maček – Kupinec” čija je idejna začetnica upravo predsjednica općinskog HSS-a Klinča Sela Gordana Juranko, a nositelj izrade idejnog rješenja Općina Klinča Sela, čiji je načelnik Miljenko Vučković prepoznao važnost projekta. 

Ostavština ovog velikana hrvatske politike, njegov lik i djelo nastavit će živjeti dokle god njegove ideje o zajedništvu i slobodi žive u svima nama… Dok bude vijeka, dok bude svijeta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here