Vikend rekorderka napuhala 2,47 promila

Utvrđeno je 684 prometna prekršaja

737
Foto: MUP

Tijekom vikenda, od 30. travnja do 1. svibnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 684 prometna prekršaja, od čega 45 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 297 prekršaja nepropisne brzine, 65 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 44 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri vožnje pod zabranom, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 219 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U nedjelju, 2. svibnja nedugo iza ponoći, 58-godišnjak je pod utjecajem alkohola (1,95 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Zagrebačkom cestom u Sesvetama u smjeru zapada. Isključen je iz prometa i smješten na otrježnjenje.

U petak, 30. travnja oko 22 sata, 24-godšnjakinja je u Graberju Ivanićkom u Zagrebačkoj ulici, upravljala osobnim automobilom sisačkih registracijskih oznaka. Provedenim nadzorom i alkotestiranjem je utvrđeno kako je osobnim automobilom upravljala pod utjecajem alkohola (2,47 g/kg) zbog čega je isključena iz prometa, oduzeta joj je vozačka dozvola na 12 sati te će u redovnom prekršajnom postupku biti podnesen prekršajni nalog.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su dvije osobe, a nalaz testova je negativan.

Od 45 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 11 vozača (24,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je sedam mladih vozača (15,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije sedam je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a pet uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime