Više osoba uhićeno zbog rušenja ukrajinskog zrakoplova

512

Iransko pravosuđe uhitilo je nekoliko osoba zbog njihove uloge u rušenju ukrajinskog zrakoplova koji je, kako navodi Teheran, pogreškom pogođen iranskim projektilom, objavilo je pravosuđe, a predsjednik Irana obećao je da će svi krivci biti privedeni pravdi.

Glasnogovornik iranskog pravosuđa Golamhusein Esmaili objavio je vijesti o tim uhićenjima ne nudeći druge podatke, a istodobno je kazao i da je uhićeno oko 30 prosvjednika koji su proteklih nekoliko dana izašli na ulice tražeći odgovornost za rušenje zrakoplova.

VEZANE VIJESTI
27 ljudi umrlo od alkohola vjerujući da liječi koronavirus

“Oko 30 osoba uhićeno je zbog sudjelovanja u nezakonitim okupljanjima… Mi smo tolerantni prema zakonitim skupovima”, rekao je Golamhusein Esmaili za novinsku agenciju Tasnim.

Iranski predsjednik Hasan Rohani obećao je da će njegova zemlja “kazniti” sve odgovorne za tragediju zrakoplova Boeing srušenog 8. siječnja blizu Teherana pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade, prenosi agencija France presse.

“Za naš narod vrlo je važno da za tu nesreću svatko tko je pogriješio ili je bio nemaran” odgovara na sudu, rekao je Rohani u govoru koji je prenosila televizija te je poručio: “Svi oni koji moraju biti kažnjeni bit će kažnjeni”.

VEZANE VIJESTI
Započeo novi veliki rat na Bliskom istoku

“Pravosuđe treba oformiti posebni sud sa sucima visokog ranga i desetak stručnjaka… i cijeli svijet će to pratiti”, rekao je Rohani.

Iran je isprva odbacivao mogućnost da je u srijedu srušeni zrakoplov kompanije Ukraine International Airlines mogao biti pogođen iranskom raketom, da bi u subotu oružane snage priznale odgovornost koja se dogodila “ljudskom pogreškom”.

Među 176  žrtava nesreće većina su bili državljani Irana i Kanade, ali bilo je i državljana Ukrajine, Švedske i Afganistana i pritisak je snažan na iranske vlasti da provedu transparentnu istragu.

VEZANE VIJESTI
Obustavljen civilni zračni promet preko Bliskog istoka

Preuzimanje odgovornosti za nesreću nakon višednevnog nijekanja izazvalo je šok u Iranu i val prosvjeda s pozivima na ostavke čelnih ljudi. 

Videosnimke koje su u ponedjeljak kružile društvenim mrežama svjedočile su da su Iranci treći dan zaredom bili na ulicama i skandirali slogane protiv vlade.

Hina

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here