Vlada će 18.11. proglasiti praznikom, a poduzetnicima spremaju posebne poticaje za ulaganja

1255

Tri godine od Vladinog obećanja stiže informacija da će se tragična obljetnica pada Vukovara obilježavati kao blagdan i neradni dan, a slavit će se kao Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata.

Taj bi blagan trebao biti posvećen svim žrtvama Domovinskog rata, iako će centralna manifestacija i dalje biti Kolona sjećanja u Vukovaru. Detalji bi trebali biti poznati u novom Zakonu o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijateta koji će biti pušten u javno savjetovanje nakon Zakona o blagdanima.

Vlada će sutra u javno savjetovanje pustiti novi Zakon o blagdanima, spomendanima i narednim danima u Republici Hrvatskoj. Novi Zakon donosi još neke izmjene, tako ćemo u buduće Dan državnosti, umjesto 25. lipnja, slaviti 30. svibnja, jučerašnji Dan neovisnosti koji je bio neradni dan, trebali bi obilježavati kao spomendan i radni dan.

VEZANE VIJESTI
U Glini proslavljena 24. obljetnica pobjede OS RH i predaje 21. kordunskog korpusa

Zakon o Vukovaru
Zakonom se proglašava Vukovar mjestom posebnog domovinskog pijeteta, ali i definira Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata, koji će se obilježavati 18. studenoga u Vukovaru, ali i sve druge dane sjećanja na žrtvu Vukovara od 14. studenoga, kada su JNA i srpske paravojne snage presjekli obranu grada na dva dijela, preko 18. studenoga i pada grada, do 20. studenoga i pokolja na Ovčari.

Na izradi Zakona sudjelovalo je čak 12 ministarstava, braniteljske udruge, stručnjaci s Instituta “Ivo Pilar”, predstavnici Memorijalno-dokumentacijskog centra i predstavnici grada. Poznato je da se ovim zakonom neće definirati status ćirilice u Vukovaru, iako su to neki branitelji tražili, jer je, navodi se u objašnjenju, riječ o organskom zakonu koji je ispod ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

VEZANE VIJESTI
Moja sudbina epizoda 17.: Prvo otvoreno stavljanje JNA na stranu četnika

Zakonom će se definirati i financijska pomoć države za Dane sjećanja. Ministar hrvatskih branitelj Tomo Medved ističe i da će se prvi put ustrojiti stručno tijelo koje će se brinuti o svim vukovarskim mjestima stradanja, od vukovarske bolnice, Veleprometa, do Ovčare.

Vlada još radi na jednom zakonu kojim planiraju vratiti život u Vukovar. Iako ne otkrivaju detalje zakona o poticanju ulaganja na području grada Vukovara, poznato je da takav zakon mora biti usuglašen i s Europskom komisijom kako ne bi bilo problema zbog nedopuštenih poticaja i narušavanja tržišnog natjecanja. Ono što se neslužbeno može čuti jest da se traži da se na ovaj zakon ne primjenjuje pravilo Europske unije o potporama male vrijednosti, koje definira maksimalnu potporu od 200.000 eura kumulativno u tri godine, zbog čega, tvrde gradske vlasti, Vukovar nije bio privlačan investitorima. A izuzeci su mogući u slučaju katastrofa, kako prirodnih, tako i ratnih.

VEZANE VIJESTI
Obilježen Dan hrvatskih branitelja Sunje

Novi bi zakon, između ostalog, donio posebne mjere poreznih olakšica, potpore za doprinose i upravljanje nekretninama u vlasništvu države, poduzetnici ne bi plaćali porez na dobit ako zapošljavaju najmanje 10 radnika koji imaju prebivalište i boravište na području Vukovara, ne bi plaćao ni porez na dohodak od djelatnosti ako zapošljava najmanje pet radnika koji imaju prebivalište u Vukovaru, ima bi pravo i na povrat 50 posto plaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Izvor: jutarnji.hr

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here