VLADA Hrvatska neće dopustiti ulazak Srbije u EU dok ima univerzalnu jurisdikciju

194

Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Europsku uniju i Hrvatska to neće dopustiti, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović u četvrtak na sjednici Vlade.

Srbija će morati povući taj zakon, rekao je Milanović dodajući da Hrvatska nema takav zakon u odnosu na druge države niti na Srbiju te da Europska unija funkcionira po određenim pravilima u području pravosudne suradnje i zajedničkog uhidbenog naloga.

Ta pravila su vrlo jasna, a zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira, rekao je Milanović te pozvao Beograd da taj zakon ukine.

“Nama je to neprihvatljivo kao što bi svakomu drugom bilo neprihvatljivo da mi imamo takav zakon”, rekao je Milanović.

VEZANE VIJESTI
Prvi slučaj zaraze u Srbiji

Ističe da nije dopušteno ni prihvatljivo, niti u skladu sa zajedničkim uhidbenim nalogom i načelima pravosudne suradnje, propisivati takvu vrstu jurisdikcije unutar Europske unije. Milanović drži da je Beogradu to “savršeno jasno”.

Kako se cijeli slučaj ne bi pretvorio, u, kako je rekao, politički ping-pong, Milanović je istaknuo kako je “zdravorazumski odmah reći i uputiti poruku da s takvim zakonom (Sbija) u EU ne može ući jer Hrvatska to neće dopustiti”.

“Mi to ne radimo drugima i nećemo dopustiti da drugi to nama rade”, kazao je premijer. Smatra da je to pitanje principa i zaštite nacionalnih interesa.

VEZANE VIJESTI
Ponovno se mijenja osobna iskaznica

“Tražimo od susjedne države samo da se izravna sa svima ostalima, ni manje ni više. Ako to nije fer, čekam protuargumente”, kaže Milanović.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocjenjuje da je Srbija zakonom o univerzalnoj jurisdikciji pokušala stvoriti situaciju “mini Haaga” gdje se Beograd nameće kao centar procesuiranja svega što se dogodilo na području bivše Jugoslavije.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić naglašava da između članica EU-a postoji pravosudna suradnja i europski uhidbeni nalog te da je to način suradnje, a ne širenje jurisdikcije. Zaključuje da hrvatska pozicija i zahtjev prema Srbiji ne iskače iz općih uvjeta za članstvom u Europskoj uniji.

Rasprava o srbijanskoj jurisdikciji vođena je u kontekstu zahtjeva 57 zastupnika Hrvatskog sabora za prihvaćanjem zaključka o problematici srbijanske primjene univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske. Vlada predlaže Saboru da ne prihvati taj zahtjev, jer Sabor i bez njega ima brojne mogućnosti djelovanja na tom području.

VEZANE VIJESTI
SRBIJA Prijavljen drugi slučaj zaraze, nositelj državljanin Kine

Ministar Miljenić podsjetio je na slučaj hrvatskog državljana Veljka Marića koji je u zatvoru u Srbiji te izvijestio da Vlada i Ministarstvo konstatntno pokušavaju sa srbijanskom stranom dogovoriti njegov transfer u Hrvatsku, ali za sada bezuspješno.

Hrvatska će i dalje inzistirati na tome i raditi sve što može, ali fizički ga ne može prebaciti u Hrvatsku bez da se srbijanska strana s tim složi, kaže Miljenić.

(Hina)

1 COMMENT

  1. janerazumjem kadaste procerali 25000 hrvatskih gradana pravo slavne vjere kada ste ubijali kleli pro cerali to su svjetske tv prikazivali avi vise vjerujete u isusafaljenog sv gospu nego iki rimski katolici na svjetskoj kugli da bog postoji nebi vi nikoga mogli zaklati ili ubit i kada javas gledam na tv tesko je vjerovati da ste taki isti ste kao dihadi srbija vama treba od prvog dana zatvori granice mismo vasi h. drzavljani ipriznate nas samo kada smo vam krivi ali ne votte brige faljen isus isveta gospa cevas nagratit sto radite od kriscanskog naroda bog za domm sremni mozda USA engleska nam daje autonomiju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here