Vladajući odbili oporbeni prijedlog protiv uvrštenja točke o obuci Ukrajinaca

276
Foto: Hrvatski sabor

Hrvatski sabor u utorak je, prije početka glasanja o proračunu za 2023. godinu, odbio prijedlog zastupnika Franka Vidovića (Socijaldemokrati) i Arsena Bauka (SDP) da se na dnevni red ne uvrsti rasprava o obuci ukrajinskih vojnika, o čemu bi parlament trebao raspravljati sutra.

Sa 77 glasova zastupnici vladajuće većine odbili su pisani prigovor dvojice zastupnika na dopunu dnevnog reda Sabora točkom „Prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika OSRH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini “EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE”.

Kako se napisali u prigovoru, iz obrazloženja odluke jasno je da se radi o prelasku granice do 80 pripadnika OSRH i prelasku granice do 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine zbog “individualnog i kolektivnog osposobljavanja”.

Vidović i Bauk smatraju kako je jasno da se radi o primjeni stavaka 8. i 9. članka 7. Ustava, odnosno da se ne radi o odluci iz nadležnosti Hrvatskog sabora nego Vlade. Stoga bi, ističu, stavljanje te točke na dnevni red u ovom obliku bilo kršenje Ustava i članaka 159. i 161. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Bauk i Vidović dopisom su pozvali predsjednika Hrvatskog sabora da, u skladu sa člankom 170. Poslovnika Hrvatskog sabora, zatraži od Vlade da u roku 15 dana ukloni nedostatke iz predložene odluke.

Jandroković je pojasnio da se o podnesenim prigovorima na dnevni red odlučuje na sjednici bez rasprave, nakon čega je prigovor dvojice oporbenjaka odbačen sa 77 glasova.

Podsjetio je kako je predsjedniku Republike vratio na doradu prijedlog kandidata za predsjednicu Vrhovnog suda, pri čemu se pokazalo da je bio u pravu. „I sada sam siguran da sam u pravu”, poručio je šef parlamenta.

Prijedlog oporbenjaka podržalo je 46 zastupnika, troje je bilo suzdržano, nakon čega je ta u zadnje vrijeme visokotenzična rasprava uvrštena u dnevni red.

Ranije jutros Odbor za zakonodavstvo sa sedam glasova “za” prihvatio je Vladin prijedlog, a poslije podne o tome raspravlja i Odbor za obranu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime