Vrijeme je poludilo, pripremite se, očekuje nas još jedan val vrućina

538

Sjeverozapadna Europa se ovog tjedna priprema na nastavak ljetnih žega kakve su vladale i krajem lipnja, napose u Parizu koji je uveo treći od četiri stupnja plana obrane od velikih vrućina.

Od Francuske preko Beneluksa do Njemačke meteorološke službe su izdale upozorenje. Temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stupnjeva, nakon čega će krajem tjedna pasti.

Očekuje se da bi ovaj toplinski val mogao potrajati kraće nego u lipnju, no ipak su najavljena i rušenja temperaturnih rekorda. Tako je francuska prijestolnica uvela treći od četiri stupnja plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje “dvorana za osvježenje” u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česma i raspršivača vlage kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod (IRM) izdao “upozorenje zbog velike vrućine” koje će biti na snazi do petka u ponoć. Austrija je pak objavila “narančasto” upozorenje za četvrtak i za petak, ali samo na zapadu zemlje. U Portugalu udari vjetra i suša otežavaju borbu s “iznimno teškim” požarom koji od subote hara planinskim područjem u središtu zemlje gdje je vatra 2017. usmrtila stotinjak ljudi.

Temperature u Hrvatskoj

U narednim danima u Hrvatskoj očekuje se pretežno sunčano i toplo razdoblje. Temperature će se kretati uglavnom između 18 i 35 stupnjeva. U unutrašnjosti će biti prolazno umjerene naoblake, a ujutro je lokalno moguća kratkotrajna magla. Vjetar na kopnu slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, povremeno s jakim udarima te sjeverozapadnjak, uglavnom poslijepodne.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here