Vrtićani na zabavan način učili o sigurnom prelaženju ceste u Sunji

11

U osnovnoj školi Sunja djelatnici Hrvatskog autokluba (HAK) održali su u utorak, 28. svibnja pokaznu vježbu “Vidi i klikni” za 32 vrtićanca Dječjeg vrtića “Bambi”.

Vježba je osmišljena u sklopu programa “Učenje kroz činjenje!” koji ima za cilj podizanje svijesti o odgovornom i sigurnom sudjelovanju u prometu, naročito djece. Program se provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Policijska postaja Sunja

Djelatnici HAK-a u organizaciji tajnika Autokluba Sisak Ante Loherta i kontakt policajca PU Sunja Gorana Kukora pokazali su praktične vježbe pravilnog korištenja nogostupa za 32 polaznika, odnosno vrtićanca. Još su im pokazali kako prelaziti cestu, koji su rizici neodgovornog ili nesmotrenog prelaženja ceste, te pravilno prelaženje ceste korištenjem pješačkih prijelaza i simulacija prelaska.

VEZANE VIJESTI
U Sisku teku pripreme uoči nove školske godine, gradi se nogostup
Policijska postaja Sunja

Na praktičan način djeca su upoznata s rizicima prolazaka raskrižjem (prelaska ceste između parkiranih automobila – vidno polje, crta vidljivosti, uočljivost od strane vozača), a sve kroz simulaciju s automobilima za napuhavanje i elektroautomobilom, zatim prelaženjem ceste pojedinačno ili u koloni, poznavanjem prometnih svjetala i vizualnim kontaktom i komunikacijom s vozačem.

Policijska postaja Sunja

Djeci je također pokazan postupak propisnog i pravilnog ulaženje u automobil i sjedenje, kao i korištenje sigurnosnih pojaseva u automobilu na prednjim i stražnjim sjedalima (simulacija u elektroautomobilu) te su im prikazane posljedice nekorištenja sigurnosnih pojaseva u slučaju naglog kočenja (korištenjem lutke koja je nevezana i udara u armaturu automobila).

VEZANE VIJESTI
PP VELIKA GORICA Pješaci pretrčavaju na crveno

Problem malih pješaka – djece u prometu, najčešće je vezan za rizike njihova sudjelovanja u prometu kao pješaka, a vrlo je važan i njihov siguran smještaj i sjedenje u automobilu u svojstvu putnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here