Dan sjećanja na žrtvu Vukovara brojnim se manifestacijama obilježava i na sisačkom području. Obilježen je već tradicionalno u prostorijama sisačke HVIDRA-e  manifestacijom “Vukovar u srcu”. Tom je prigodom 17. studenoga otvorena izložba likovnih radova sisačkih osnovaca posvećenih herojskom gradu Vukovaru i hrvatskim braniteljima, čiji je autor predsjednik sisačke HVIDRA-e Stjepan Lugarić.

„Ovaj tjedan obilježava se u lijepoj našoj sjećanje na patnje Vukovara. Tako i naša udruga se kao i ranijih godina uključila u obilježavanje. Uključili smo djecu iz dječjih vrtića i osnovnih škola kako bi se sjetili patnje i stradavanja grada Vukovara. Mi nećemo djecu zamarati s nekim stvarima koje su nama starijima dobro poznate, ali ih želimo upoznati s nekim osnovnim stvarima o onome što se događalo u Vukovaru. Ostalo će naučiti tijekom kroz školovanje i tijekom svog odrastanja. Ovdje imamo izložbu. To su radovi djece naših članova, golubice su nam stigle iz OŠ Marija Bistrica, pisma branitelja su nam stigla iz OŠ Tina Ujevića iz Osijeka, a sve je to u suradnji s Memorijalnim centrom grada Vukovara. Obilježavanje Dana sjećanja nije važno samo za nas branitelje već čitavo naše društvo, jer povijest se ne smije zaboraviti. Mi nikoga ne mrzimo, ali neke stvari se ne smiju zaboraviti. To moramo prenositi mlađim generacijama, a to je vidljivo i na ovoj izložbi i radovima u kojima djeca propagiraju ljubav, slogu i mir… nema tu mržnju“, ustvrdio je Lugarić.

VEZANE VIJESTI
Sisačka oporba upozorava na "stihijske i naprasne odluke" gradonačelnice

 

Na manifestaciji „Vukovar u srcu“ sudjelovao je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak.

„Čitava Republika Hrvatska ovih dana obilježava vukovarsku tragediju. U gradu Sisku, u organizaciji HVIDRA-e Sisak, prisjećamo se svega onog tužnog što se dogodilo u Vukovaru izložbom „Vukovar u srcu“ u koju su uključili najmlađe dionike društva, vrtićku i osnovnoškolsku djecu.  Ovih dana ne možemo a da se ne prisjetimo i tužnih događaja na području naše županije. Sisačko-moslavačka županija je nažalost iza Vukovarsko – srijemske druga po onom najtragičnijem što se događalo u Domovinskom ratu. Na području naše županije imamo 44 masovne grobnice. Druga najveća masovna grobnica u RH, nakon Ovčare, nalazi se u Baćinu kod Hrvatske Dubice. Imamo Kostriće koji su najtužnije selo u RH, u kojem su ubijeni svi stanovnici u jednoj noći. Ove sve činjenice i ovi tragični događaji iz Domovinskog rata trebaju nas motivirati ne da mrzimo, ne da ne volimo, već da spriječimo da se tako nešto ikad više dogodi. Na nama je odgovornost da na našem području  spriječimo bilo kakve sukobe ili ratove u budućnosti“, poručio je Celjak.

VEZANE VIJESTI
Ultramaraton u spomen na stradanja i žrtve u Domovinskom ratu

Dodajmo kako su u prigodnom programu sudjelovali članovi Dječjeg pjevačkog zbora “Kosjenka”, tamburaši  Dječjeg vrtića Sisak Novi te učenici 4. razreda Osnovne škole Braće Bobetko.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here