WHO: Koronavirus nećemo pobijediti do kraja godine

Do kraja godine ipak će se smanjiti broj hospitalizacija i umrlih

166
Foto: ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je nerealnim mišljenje da će se čovječanstvo osloboditi covida-19 do kraja godine. Michael Ryan, ravnatelj WHO-a za izvanredne operacije, ocijenio je da će se do kraja godine ipak smanjiti broj hospitalizacija i umrlih.

No pandemija i dalje hara i ovog tjedna, nakon sedam uzastopnih tjedana pada, ponovo raste broj zaraženih u svijetu.

-Bilo bi prerano i, mislim, nerealno tvrditi da ćemo virus pobijediti do kraja godine, rekao je Ryan novinarima. ‘No budemo li pametni možemo smanjiti broj hospitalizacija, umrlih i tragedija koje prate pandemiju, dodao je.

Po njegovim riječima, WHO se usredotočio na zadaću da zadrži prijenos virusa na niskoj razini, pomogne u prevenciji pojave novih sojeva i smanji broj zaraženih.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus želi da cijepljenje medicinskog osoblja u svim zemljama svijeta počne u prvih sto dana 2021., što znači da za to ostaje još 40 dana.

Usto je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stanovnici Gane i Obale Bjelokosti u ponedjeljak počeli primati prve doze cjepiva zahvaljujući međunarodnom programu Covax.

-Ulijeva nadu kada vidimo da se počinje cijepiti zdravstveno osoblje u zemljama s niskim prihodima, ali nas žalosti što se to događa gotovo tri mjeseca nakon nekih najbogatijih zemalja, rekao je.

-Žalosno je i to da neke zemlje cijepe mlađe zdrave osobe koje su manje rizične, dok zdravstveni radnici i stariji u drugim državama nisu cijepljeni, dodao je Tedros.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here