Za 10 dana bi trebali znati koliko će nas koštati inicijativa “67 je previše”

159

Tko je i s kojim iznosom podržao referendumsku inicijativu sindikalnih središnjica “67 je previše”, te koliko je potrošeno za vrijeme prikupljanja potpisa potpore trebali bi saznati najkasnije u ponedjeljak, 27. svibnja.

Ako Organizacijski odbor inicijative ranije dostavi potrebna izvješća Državnome izbornom povjerenstvu (DIP), a ono ih već prvog radnog dana nakno dostave objavi na svojim mrežnim stranicama, te bi informacije mogli i ranije dobiti.

Naime, zakon obvezuje Odbor da u roku od 15 dana od isteka roka za prikupljanje potpisa dostavi DIP-u izvješća o primljenim donacijama, o troškovima referendumskih aktivnosti te o cijeni i popustu dobivenom za medijsko oglašavanje, izvješća dostavlja unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja.

VEZANE VIJESTI
DIP pozvao poslodavce koji rade u nedjelju da zaposlenicima omoguće glasovanje

Podsjetimo, potpisi potpore da se spriječi dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 67 godina prikupljali su se do ponoći, 11. svibnja. Inicijativa je skupila gotovo 700 tisuća potpisa.

Sindikalna inicijativa “67 je previše”, prva je referendumska inicijativa čije financiranje DIP nadzire. Iako je u Hrvatskoj bilo više referendumskih inicijativa, to područje ranije nije bilo uređeno, prvi put je to učinio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je na snagu stupio koncem ožujka, a koji je propisao iz kojih se izvora referendumske aktivnosti mogu financirati, u kojem roku, koje su obveze donatora, koji se iznosi ne mogu prijeći itd.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here