Za manje od minutu građani provjeravali zdravlje na 6. Petrinjskom tjednu zdravlja

1632

Središnje obilježavanje ‘Svjetskog dana zdravlja’ u sklopu „Petrinjskog tjedna zdravlja“ pod nazivom „Univerzalna zdravstvena pokrivenost svakome i svugdje“ podržali su predstavnici ustanova i udruga, a za građane su imali univerzalnu poruku – nemojte zanemariti svoje zdravlje!

Koliko je zdravlje važno mnogi često shvate tek kad je već prekasno, istaknula je zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb na središnjem obilježavanju ‘Svjetskog dana zdravlja’ u Strossmayerovom šetalištu gdje ste imali priliku besplatno provjeriti svoje zdravlje kod stručnjaka i to u roku do minute, kazala je Kaleb i najavila:

“Bitno je čuvati zdravlje. Mi, evo cijeli ovaj tjedan obilježavamo na najrazličitije načine, uključujući široki spektar specijalista. Svatko može za sebe naučiti dosta toga, praktično može dobiti i uslugu. Ono što jedete je ekstremno važno za cijeli organizam, a to pređe u energiju i na pravo mjesto je važno da se što više krećete. Ostavite auta, još uvijek imamo besplatno parkiralište, ali kad ne budemo – već se navikavajte trebat će puno šetati. I kad god možete, evo lijepo je vrijeme, ostavite auta ili bicikl kod kuće, na noge lagane i na svoj posao.”

Šestu godinu zaredom akciju je podržala Neuropsihijatrijska bolnica „Dr.Ivan Barbot“ iz Popovače mjerenjem krvnog tlaka, šećera, kolesterola i spirometrije. Doktorica Višnja Mandac Bajan pozvala je građane da brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju te otkrila s kojima se bolestima najčešće susreće u radu:

“Mi kao psihijatrijska ustanova se najviše susrećemo s našim mentalnim problemima. Danas su ljudi dosta, ipak depresija, kako je drugi najveći javnozdravstveni problem u svijetu. Idemo prema tom, jednoj pošasti depresije, lošeg psihičkog stanja, ali u zdravom tijelu – zdrav duh! S obzirom na tu rekreaciju i kako moramo se aktivirati, družiti s ljudima, onda se i pokrećemo i razgovaramo, izmijenjujemo iskustva. Mi kao liječnici ne gledamo kao pacijente, već kao cijelu osobu – cijeli nalaz moramo uzet pacijenta, od krvnih nalaza do njegovog razgovora, ja kažem do psihičkog statusa kojeg mi uzimamo u psihijatriji. Sve je bitno, čovjek je zasebna jedinka i moramo raditi za zdravlje u cijelom kompletu čovjeka.”

U obilježavanju su sudjelovali predstavnici ustanova i udruga. Radmila Vlak iz udruge ‘Naš život’ koja djeluje u sklopu Petrinjske kuće zdravlja, podsjetila je na tjedne aktivnosti koje provode, te je istaknula važnost univerzalne zdravstvene pokrivenosti:

“Ono što me veseli da već Petrinjska kuća zdravlja djeluje tri godine, da je to postala sad već jedna i navika naših sugrađana, i ono što smo htjeli postići i što želimo postići to da osvjestimo naše građanstvo da vode brigu o zdravlju, to jest, akcijom nad prevencijom. Mi nismo konkurencija zdravstvenog sustava, ali smo tu jedna karika u tom lancu jer uvijek je to ono bolje spriječiti nego liječiti. Aktivnosti je dosta, ono na što smo jako ponosni to je od ove godine – nutricionistički klub gdje već imamo stalne članove već trideset njih, broj se stalno povećava. Osnovali smo i grupu za nordijsko hodanje.”

Akciju je podržala i udruga Star koja pomaže korisnicima treće životne dobi u vlastitim domovima kroz usluge dežurnog telefona, dostave ljekova, namirnica i toplih obroka, pomoći na kući i okućnici, prijevoza korisnika do zdravstvenih i drugih institucija. Udruga trenutno brine o 80-ak starijih, kazao je Zdenko Gašparić iz udruge.

“U ovom trenutku brinemo za 80ak korisnika na način da poboljšamo kvalitetu života tim ljudima koji su socijalni, u stavi i socijalni, na neki način, problemi zbog toga što imaju mala primanja i nemogućnost normalnog življenja zbog toga.”

Potporu ovoj akciji dao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je obišao sve sudionike, te je zahvalio svim udrugama koje su se odazvale i koje podižu svjesnost kod građana da budu zdraviji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime