ZAGREB Dogovorili se sindikati i gradonačelnik

Rastu osnovice za plaće, ali i cijene usluga

101
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i sindikati Zagrebačkog holdinga i ZET-a dogovorili su se u utorak da će osnovica za plaće rasti pet posto od 1. siječnja i dodatnih tri posto od 1. srpnja, a idućeg tjedna potpisat će se novi Kolektivni ugovor, koji će vrijediti tri godine.

Zadnjeg dana procesa mirenja Tomašević i Uprava Holdinga postigli su dogovor sa sindikatima Holdinga i ZET-a, pa neće biti štrajka u Zagrebu.

„Osnovica u oba poduzeća ide gore za pet posto od 1. siječnja i dodatnih tri postao od 1. srpnja. To je model sličan modelu šest plus dva, sličan onome koji je država ispregovarala sa sindikatima javnih službi”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Potpisivanje novog Kolektivnog ugovor bit će sljedećeg tjedna, a do kraja veljače obavit će se sistematizacija radnih mjesta u Holdingu i ZET-u. Također će se s radnicima Čistoće razgovarati o preostalih šest zahtjeva, uz pet koji su prihvaćeni kada su prekinuli štrajk.

To je veliki paket za Holding i ZET, koji je opravdan s obzirom na inflaciju, a problem je i nedostatak radnika, što je problem tržišta rada u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je Tomašević.

Sredstva za povećanje plaća pronaći se iz tri izvora – internih ušteda u Holdingu, gradskog proračuna i povećanja cijena nekih usluga, o čemu će se gradska vlast dogovoarati s koalcijskim partnerom SDP-om, najavio je Tomašević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime