Zagrebačka županija prva po rastu zaposlenosti u RH

572

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti za 2017. godinu, Zagrebačka županija ostvarila je najveći rast zaposlenosti u Republici Hrvatskoj sa stopom od 6,8 posto.

Kako prenosi portal župan.hr, gledajući na razini županija, nakon Zagrebačke županije slijedi Osječko-baranjska (povećanje stope zaposlenosti za 3,6 posto), Virovitičko-podravska (2,6 posto), Zadarska (2,4 posto) te Krapinsko-zagorska županija (1,9 posto).

Osim za prethodno jednogodišnje razdoblje, Zagrebačka županija je rekorder i prema podacima za posljednjih pet godina prema kojima je stopa zaposlenosti porasla za 23,5 posto, dok ona primjerice u drugorangiranoj Krapinsko-zagorskoj županiji iznosi 12,8 posto, na trećem mjestu je Brodsko-posavska sa 7,7 posto, slijedi Međimurska sa 7,2 posto te Zadarska županija s 6,1 posto.

VEZANE VIJESTI
Velika zlatna šajba Krešimiru Belaku i OPG-u Vedrana Šinka

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ističe kako je Županija prije 15-ak godina, svjesna da joj razvoj ovisi o investicijama, krenula s intenzivnim razvojem poduzetničkih zona u kojima danas posluje 500-tinjak tvrtki koje stvaraju nove vrijednosti i sustavno zapošljavaju nove ljude.

„Danas je Zagrebačka županija vodeća gospodarska inovativna regija u kojoj su se smjestile tvrtke poput Rimac Automobila, KM Kovnice d.o.o., IKEA-e, Designer Outleta Croatia, logističkih centri Kauflanda, Lagermaxa i RALU-a, Plive… stoga ne sumnjam da će naša županija nastaviti bilježiti pozitivne trendove kako u rastu zaposlenosti tako i prema nizu drugih gospodarskih pokazatelja“, rekao je Kožić i naglasio kako su upravo poduzetnici s područja Zagrebačke županije drugi u državi po povlačenju EU sredstava, a tome je velik doprinos dala i županijska Regionalna razvojna agencija.

VEZANE VIJESTI
Prijavite se i vi: ZG županija dijeli 1,2 milijuna kuna za razvoj lovstva

Inače, Zagrebačka županija svake godine raspisuje natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima. Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika te za povećanje konkurentnosti za proizvodne i neproizvodne djelatnosti. U tijeku je isplata 5,3 milijuna kuna za prvih 148 poduzetnika s bodovne liste. Međutim, kako bi potpore dobili svi oni koju su se prijavili na natječaj, a koji ispunjavaju kriterij, Zagrebačka županija već je krenula s izradom rebalansa Proračuna i očekuje se da će do kraja godine ova brojka porasti na ukupno 8,6 milijuna kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here