U sklopu Regionalnog summita poduzetnika „300 najboljih“, koji se održava ovog vikenda u Dubrovniku, Zagrebačkoj županiji dodijeljena je velika nagrada i priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

U ime Zagrebačke županije nagradu je preuzeo župan Stjepan Kožić koji je tom prigodom rekao „Primiti priznanje tako značajnog naziva ‘Stvaratelji za stoljeća’ velika je čast, ali isto tako i velika odgovornost i motivacija svima nama da s istim entuzijazmom nastavimo raditi i u budućnosti“, istaknuo je Kožić izrazivši pritom zadovoljstvo što je prepoznat trud, vizija, ideje i projekti kojima Županija, ali i drugi laureati, daju doprinos razvoju poduzetništva u ovom dijelu Europe.

Zagrebačka županija jedina je županija, odnosno regija koja je osvojila ovu prestižnu nagradu u konkurenciji od 194 predložena kandidata iz 8 zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Makedonija, Austrija i Srbija), a u istoj kategoriji nagrađeni su i gradovi Šibenik, Pleternica i Ivanec iz Hrvatske te Podgorica iz Crne Gore.

VEZANE VIJESTI
Dodjeljuju se bespovratna sredstva za inovacije u S3 područjima

O dobitnicima je odlučivao trinaestočlani Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja sastavljen od 13 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetništvo, na čelu s prof. dr. Sinišom Zarićem. „Projektom dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi ‘Stvaratelji za stoljeća’ želi se javno odati priznanje poduzetnicima koji su dali svoj maksimum“- istaknuo je Zarić podsjetivši kako je do sada komitet prepoznao i nagradio 207 izuzetno kvalitetnih laureata. Kao novost u ovogodišnjem programu summita Zarić je istaknuo usmjerenost ne samo prema samim poduzetnicima već i onima koji poduzetništvo podržavaju popu lokalne i regionalne uprave te potpornih institucija kao što su klasteri, inkubatori itd.

Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama: za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu, za posebnu inicijativu i pregalaštvo u poduzetničkom stvaralaštvu, za doprinos razvoju poduzetništva u SiJ Europi, za životno djelo u poduzetništvu, za izraziti profesionalizam u obavljanju osnovnog javnog poziva, za doprinos promociji poduzetništva u SiJ Europi te za mladog stvaratelja za stoljeća.

VEZANE VIJESTI
Počele registracije za program WiFi4EU - besplatan bežični Internet

„Zahvaljujem se stručnom žiriju koji je između velikog broja regija iz 8 zemalja izabrao upravo Zagrebačku županiju da se danas predstavi kao primjer dobre prakse u smislu poticanja poduzetništva te se s ponosom priključi zajednici Stvaratelja za stoljeća.“ – rekao je Kožić u prvom dijelu Regionalnog summita. Kožić je bio i govornik na međunarodnoj konferenciji za novinare gdje je istaknuo napore koje Županija ulaže u svoju transformaciju u „smart“ županiju. „Smatram da gradovi i regije moraju biti nositelji snažnih gospodarskih promjena. Oni utječu na jačanje investicijske aktivnosti, rast izvoznih resursa, povećanje zaposlenosti i na kraju rast BDP-a. Upravo rast BDP-a i to od 1,38%godišnje događa se kada se za 10% poveća broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu“ – naglasio je Kožić obrazlažući zašto Županija već dvije godine radi na 700 milijuna kuna vrijednom projektu koji ima za cilj svim kućanstvima i poduzetnicima u županiji omogućiti pristup brzom odnosno ultra-brzom Internetu.

VEZANE VIJESTI
Moguće proširenje Glazbene škole „Ferdo Livadić“

Inače, Zagrebačka županija na čitav niz načina pomaže svoje gospodarstvo, naročito bespovratnim potporama za koje iz godine u godinu postoji sve veći interes među poduzetnicima, te ulaganjima u 20 aktivnih poduzetničkih zona u kojima trenutno posluje 300 tvrtki koje zapošljavaju preko 6.000 ljudi. Zahvaljujući sjajnom poslovanju županijskih poduzetnika broj nezaposlenih trenutno je najmanji od osnutka Županije, a Zagrebačka županija bilježi i najveći rast zaposlenosti od svih županija u RH u razdoblju od 2011. do 2016. godine i to 10,3 posto.

Izvor i foto: Zagrebačka županija

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here