Zagrebački planinari stigli na vrh najvišeg svjetskog vulkana

1529

Zagrebački planinari iz planinarskog društva “Željezničar” u subotu 24. siječnja uspeli su se na 6893 metara visok vrh Ojos del Salado u Andama, na granici Čilea i Argentine.

Ekipa koja broji 8 zagrebačkih planinara Željezničara na vrh je krenula s visine od 5755 m, u 6 sati po lokalnom vremenu i stigla na njega nakon devet sati uspona. Na vrhu su se zadržali kratko te su se uputili istim putom prema bazi, priopćeno je iz planinarskog društva Željezničar u subotu navečer.

Ojos del Salado ( u doslovnom prijevodu “oči slane ravnice”) u Andama najviši je vulkan na svijetu i ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi. Na istočnoj strani vulkana, na visini od 6390 metara, nalazi se najviše stalno jezero na svijetu.

Kretanje zagrebačkih planinara može se pratiti putem satelitskog GPS predajnika na webu www.hpdzeljeznicar.hr, navodi se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik ekspedicije Ojos del Salado Alan Čaplar.

Ovom ekspedicijom u Ande Hrvatsko planinarsko društvo “Željezničar” obilježava 65. obljetnicu uspješnog djelovanja. Alpinisti “Željezničara” ispenjali su mnoge smjerove i sudjelovali na ekspedicijama na svim svjetskim kontinentima, a speleolozi iz tog društva istražili su brojne najdublje jame u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime