Zagrebačkoj županiji šestu godinu zaredom priznanje za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenoga 2020. godine do travnja 2021. godine

109

Zagrebačka županija šestu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna, navedeno je na stranicama Zagrebačke županije.

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenoga 2020. godine do travnja 2021. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021. i proračunski vodič za građane za 2021. godinu. Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica.

Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time zaslužila spomenuto priznanje, a ova je godina specifična po tome što je po prvi puta prosjek svih županija 5,0. Gradovi su, s druge strane, prosječno objavili 4,7, a općine 4,4 dokumenta.

Iz Instituta za javne financije napominju kako je u sedam ciklusa istraživanja proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Primjerice, najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građana kojeg je 2015. godine objavilo samo 1% općina, a 2021. godine njih čak 80%.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime