Započela berba jabuka u Moslavini

752

Tradicionalno početkom rujna, uz proslavu Dana općine Velika Ludina, održava se i manifestacija „Jabuka crvenika“. Manifestacija započinje berbom jabuka budući je taj kraj poznat po nasadima jabuka. Ovogodišnja 14. manifestacija berbe jabuka u Moslavini „Jabuka crvenika“ održana je u Katoličkom Selišću u voćnjaku Vrtova voća. Tamo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić simbolično ubrao prvu jabuku čime je označen početak berbe u Moslavini: “Čast mi je biti pokrovitelj jedne ovako vrijedne manifestacije “Jabuka crvenika” ovdje na području općine Velika Ludina gdje se nalaze najveći voćnjaci jabuka i simboličnim branjem prve jabuke kreće berba jabuka u Moslavini. Sve manifestacije ovakvog i drugog tipa ću podržavati. Četiri godine mandata i četvrti puta berem jabuku. Doista želim zahvaliti voćarima na trudu što rade, nije to jednostavno. Na ovom voćnjaku je prekrasan urod i vjerujem da će biti puno jabuka, puno soka od jabuke…”

VEZANE VIJESTI
VIDEO S TERENA Stanje u Letovaniću pod kontrolom

Nažalost, i protekle zime je bilo problema sa smrzavanjem voćnjaka pa će urod biti manji, podsjetio je župan te najavio skori početak gradnje sustava za navodnjavanje za 450 hA. Pozivu na ovu manifestaciju odazvao se i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak: “Prije dvije godine bili su neki drugi problemi, tada je bio mraz, ove godine nešto povoljnija godina za voćari, time i veći urod, a s time nastaju problemi na tržištu, odnosno manja cijena. Hrvatska je dio zajedničkog tržišta EU i mi smo u međuvremenu donijeli Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, odnosno suzbijanju istih i on se primjenjuje od 1. travnja. Sukladno onome što se događa na tržištu idući tjedan ćemo obaviti sastanak s trgovačkim lancima, dobavljačima, otkupljivačima i proizvođačima kako bismo vidjeli koji su problemi u provedbi Zakona, na što se tuže proizvođači, kako bi našu proizvodnju zaštitili i kako bi naši potrošači imali kvalitetnu hrvatsku jabuku na svojim stolovima.”

VEZANE VIJESTI
Upoznali Ukrajince s hrvatskim iskustvom mirne reintegracije

Majdak je pohvalio organizatore te najavio sastanak s predstavnicima HVZ. Da je jabuka ne samo trend Velike Ludine, već i vrlo važna za cijelu općinu, potvrdio je i načelnik Dražen Pavlović: “Ova mikrolokacija davno je još odgovarala za uzgoj voća i tu je već tradicija 40-50 godina u tom poslu. Jako mi je drago da su ovdje došli ljudi koji su uspjeli u drugim granama businessa, zaradili su novac i onda ga ulažu u našu općinu, kupuju voćnjake i dižu ih na viši tehnološki nivo. Za rezultat imamo voćare koji imaju do 150 hA voćnjaka, uspjevaju održati pogone i tehnologiju te pratiti sve ono što se u voćarstvu događa.”

Bez obzira na brojne probleme, voćarstvo na ovom terenu je još uvijek isplativo, zaključio je Pavlović. Ovogodišnja manifestacija održana je u modernom voćnjaku Vrtova voća, čiji se direktor Krunoslav Štriga prisjetio da su počeli prije šest godina: “Tada je bila ideja da podignemo voćnjake jabuka na ovom području. Ovdje imamo 15 hA voćnjaka različitih sorti jabuka. U startu smo odlučili da ćemo ići s najsuvremenijom tehnologijom koja postoji u tom trenutku. Jedino što nemamo u ovom trenutku je sustav za zaštitu od mraza, ali i to smo u postupku provedbe projekta i vjerujem da ćemo i taj sustav imati već dogodine.”

VEZANE VIJESTI
U Petrinji otkrivena spomen-ploča prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Jedan od problema je i radna snaga, koji su ove godine uspješno riješili, zaključio je Štriga te naglasio da uvijek ima prostora za napredak. U sklopu ove manifestacije su još i roštiljada, vatrogasno natjecanje djece, prodajna izložba, degustacija tradicionalne štrudle od jabuka, turnir u rukometu, nastupi KUD-ova te večernji koncerti.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here