Započela proljetna akcija oralne vakcinacije lisica na području RH, pripazite na ljubimce!

891

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izvijestio je o jučer započetoj proljetnoj akciji oralne vakcinacije lisica na području Republike Hrvatske. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta ukupna količina mamaca biti će distribuirana tijekom pet radnih dana.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poziva građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Foto: Veterinarski fakultet

– Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati! U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište,park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće, stoji u objavi Fakulteta.

Više detalja o provođenju akcije dostupno je ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime