“Zaštitimo hrvatsku kunu” objavila izvješće o troškovima

97
24.10.2021. Zagreb - Referendumska inicijativa Zastitimo hrvatsku kunu pocela je prikupljanje potpisa za referendum kojim se zeli gradjanima dati izbor izmedju kune i eura

Organizacijski odbor referendumske inicijative „Zaštitimo hrvatsku kunu“, koja nije uspjela prikupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, izvijestio je kako je na referendumske aktivnosti potrošio 199.050 kuna – 9. 500 kuna više od iznosa prikupljenog donacijama.

Riječ je o troškovima nastalim od 1. listopada do 22. studenoga za najam prostora, zakupnine za štandove, grafičke i tiskarske usluge, troškove oglašavanja u medijima, bankarske usluge, stoji u Izvješću koje je Odbor dostavio Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) 15 dana od isteka roka za prikupljanje potpisa.

Odbor će, najkasnije u idućih šest mjeseci, morati podnijeti završni Financijski izvještaj o financiranju referendumske aktivnosti i tada će se precizno znati nastali troškovi koji su, s obzirom da je riječ o državnom referendumu, mogli iznositi do osam milijuna kuna.

Ipak, upućeni vjeruju da konačni troškovi neće bitno premašiti spomenutih 199.000 kuna, odnosno da će biti daleko ispod dozvoljenih osam milijuna kuna.

Najveći donator Hrvatska konzervativna stranka 

Uz spomenute troškove, iz prvog Izvješća vidljivo je da su referendumske aktivnosti financirane mahom donacijama triju političkih stranaka: Hrvatske konzervativne stranke, koja je donirala najviše, 132.000 kuna, Hrasta – Pokreta za modernu Hrvatsku (50.00 kuna) te Hrvatskih suverenista (7.000 kuna).

S 500 kuna referendumske je aktivnosti financirao Denis Bevanda.

S obzirom na to da referendum nije raspisan, predstavnik Organizacijskog odbora  dužan je dovršiti sve transakcije na posebnom, namjenski otvorenom računu i zatvoriti ga najkasnije u idućih šest mjeseci, odnosno do početka svibnja.

1 KOMENTAR

  1. Pametnije bi vam bilo da ste te novce koje ste uzalud bacili u vjetat dali ovim jadnim stradalnicima poslije Potresa u Banovini sramota na sto sve bacate novce

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime