Završio medijski trening u Turskoj

542

Dvanaest predstavnika hrvatskih lokalnih medija boravilo je proteklog tjedna u posjetu Turskoj u sklopu edukacijskog programa u organizaciji TIKE – turske Agencije za suradnju i koordinaciju u Zagrebu. Prvi je ovo edukacijski program te vrste u koji je uključena Hrvatska, organiziran s ciljem jačanja suradnje između turskih i hrvatskih medija. Djelatnici hrvatskih lokalnih radijskih i televizijskih postaja imali su prilike sudjelovati na interaktivnim radionicama iz područja novih digitalnih medija, digitalnog radijskog emitiranja i internetskog novinarstva.


Radionice su bile održane u glavnom kampu Turske radio televizije, koja u svom sastavu broji čak petnaest televizijskih programa i osam radijskih postaja. Tom prilikom djelatnici hrvatskih lokalnih medija su i izravno sudjelovali u stvaranju emisija te razmijeniti iskustva s turskim kolegama.

VEZANE VIJESTI
TIKA donirala 17 računala i 3D printer POU Velika Gorica

FOTO GALERIJA

Osim edukativnog dijela programa, hrvatsko izaslanstvo imalo se prilike upoznati i sa životom u Turskoj, državi koja broji oko 80 milijuna stanovnika raspoređenih u sedam regija. Turska je zemlja koja se nalazi na civilizacijskom raskršću gdje se tradicionalni način života isprepliće sa suvremenim, puna je svjetski poznatih znamenitosti, a nakon ovogodišnjeg kraha lire postala je i mekom investitora i turista sa zapada.

Kulturne znamenitosti Ankare i šetnice oko džamija u Istanbulu pune su turista, jednako kao i tisuće štandova Grand Baazara, jedne od najvećih i najstarijih tržnica koja se prostire duž 61 ulice. Broj turista ne čudi s obzirom na to da se luksuz u Turskoj plaća čak 25 posto manje nego u drugim europskim zemljama.

VEZANE VIJESTI
Turska: preko 75 tisuća migranata pustili smo u EU


Putovanje Turskom je i veliko kulinarsko iskustvo jer se bogata ponuda okusa mijenja od regije do regije. Turska kuhinja bazira se na nasljeđu moćnog Osmanskog carstva, a predstavlja spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog istoka i Mediterana. Temelj svakog obroka su juhe, tzv. „čorbe“, a svakako vrijedi probati i tradicionalni doner kebap, kofte, Sultanski pilav, musaku, ali i deserte poput nezaobilazne baklave, rahat lokuma, halvi, tulumbi te ashure – deserta koji se spravlja od 7 do 77 sastojaka (kuhano voće, sjemenke, začini).

VEZANE VIJESTI
Erdogan prijeti puštanjem militanata Islamske države prema Europi

Turska je velika zemlja srdačnih ljudi, spretnih trgovaca i odlične gastronomije koja se nalazi na sjecištu različitih civilizacija od kojih svaka priča svoju priču. Svoj boravak u Turskoj izaslanstvo hrvatskih lokalnih medija, među kojima je bilo i dvoje predstavnika radija i televizije Banovina, završilo je primanjem certifikata o završenom medijskom treningu. Osim bogatog iskustva sa sobom su ponijeli i vrijedan dio turske kulture.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here