Zaživio projekt Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije

Potpisani i dodijeljeni ugovori za tri projekta - "Poticanje startupova u gaming industriji", "Poticanje razvoja i komercijalizacije inovacija u SMŽ" i "Inovativnim pristupom do zapošljavanja u SMŽ“

1266

U srijedu, 4. prosinca svečano su potpisani i uručeni ugovori o poticajima u tri projekta – “Poticanje startupova u gaming industriji”, “Poticanje razvoja i komercijalizacije inovacija u SMŽ” i “Inovativnim pristupom do zapošljavanja u SMŽ“.

Ovi su projekti dokaz kako se Sisačko-moslavačka županija sve više okreće razvoju suvremenih tehnologija s namjerom da postane središte gaming industrije, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora župan Ivo Žinić. Podsjetio je da se ta ideja prije tri godine činila neostvarivom, no korištenjem sredstava iz EU fondova postupno se razvija i bilježi sve bolje rezultate.

„Danas je ovaj naš program Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije zaživio. Moram priznati, puno brže no što smo to očekivali. Rasplet događaja ide strelovito, upravo onako kako se tehnologija i znanost razvijaju. Ova županija je nekada bila središte velikih industrija kojih danas više nema. Ovime što mi danas radimo nastojimo pratiti najmodernije tehnologije. U tom smjeru idu i ovi poticaji. Da bismo mogli dalje napredovati potrebni su ljudi – vi!. Niti bismo mi to mogli napraviti bez vas, niti vi bez nas. Mi smo tu na pomoći! Moram zahvaliti velikom naporu SIMORA-e, pohvaliti direktora Matija Čelana i sve zaposlenike. Želim da ovi ugovori i vama novim gamerima budu korisni, da dobro iskoristite ta sredstva i uspijete u tom poslu“.

Poticaje za razvoj i komercijalizaciju inovacija u iznosu od po 40 tisuća kuna dobile su tvrtke tri tvrtke – Recro Topusko te Sablic Tech i Indigram iz Siska. U ime potpisnika zahvalio je vlasnik Recroa Kristian Kuzmić.

„Prije nešto više od dvije godine jedna je inovacija doživjela svoju kompletnu implementaciju upravo u ovoj županiji. Drago mi je da mi je upravo moja županija u kojoj živim i radim, djelujem i proizvodim dala onaj prvi poticaj da krenem na tržište. Za svoj smo rad zaprimili više priznanja. Ovakav način potpore nam puno znači, naročito nama mladim poduzetnicima koje Županija prati u našem radu. Možemo se pohvaliti da smo do sada diljem Hrvatske postavili više od 140 komada pojedinačnih bike servisa. Hvala čitavom županijskom timu na ovoj izuzetnoj potpori. Svaka potpora je dobrodošla i mi ju izuzetno cijenimo“.

Za poticanje start up-ova u gaming industriji poticaje su dobile četiri tvrtke u ukupnom iznosu od 136 737 kuna, a 18 je mladih poduzetnika nakon završenog edukativnog programa dobilo poticaje od 12 500 kuna za početak rada, odnosno zapošljavanje.

Direktor županijske razvojne agencije SIMORA Mario Čelan napomenuo je kako je projekt “Inovativnim pristupom do zapošljavanja u SMŽ“, koji je ostvaren s nekoliko partnera, vrijedan ukupno oko dva milijuna kuna.

„S ovim projektom završavamo 14. studenoga 2020. godine. Brojne su edukacije iza nas. Pozivam vas da i dalje sudjelujete u svim našim projektnim aktivnostima, posebno u prekograničnom kojeg uskoro nastavljamo. Radimo na pripremi suvremenog studija za video igre u Novskoj, nadamo se da ćemo do kraja siječnja biti gotovi s opremanjem, krenuli smo i u projekt Kampusa za visokoškolsko obrazovanje u gaming industriji. Puno se stvari odvija paralelno kako bi ovo u konačnici bio jedan od glavnih projekata ne samo naše županije nego i Republike Hrvatske. Čak su nas pozvali iz Europske komisije da predlažemo nove mjere i to upravo zahvaljujući ovom projektu. Čestitam svima koji danas dobivaju nove ugovore, a posebno našem županu i Županiji koji prate i podržavaju naš projekt“.

Marko Kljajić iz Siska zahvalio je, kako je rekao u svoje ime i u ime svojih talentiranih kolega poručivši: “Vi ste ovo započeli, na nama je da to završimo, da ostvarimo taj vaš san i nadam se da ćemo u tome uspjeti te da vas nećemo razočarati“.

[srizonfbalbum id=2999]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime