Zbog skupih košarica mnoge obitelji neće provesti tradicionalan Uskrs

Zbog visokih cijena košarica mnogi građani neće si moći priuštiti proslavu blagdana onako kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake

438

Ovogodišnja uskrsna potrošačka košarica skuplja je nego lani unatoč smanjenju stope PDV-a na pojedine namirnice.

Uskrsne košarice podijeljene su na – skromnu, koja stoji 703 kune i skuplja je u odnosu na prošlogodišnju za 36 kuna, srednju od 1225 kuna, što je za kunu skuplje nego lani i bogatu u vrijednosti 1824 kune, što je skuplje za 109 kuna.

Košarice se razlikuju po vrsti mesa i ribe, te količini raznovrsnosti hrane, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, ali i po kvaliteti i podrijetlu sastojaka. U skromnoj košarici nema slatkiša, grickalica i pića.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a u iznos košarice nisu uračunati darovi za Uskrs, niti razni turistički aranžmani u zemlji i inozemstvu. U prosjeku su cijene kvalitetnijih proizvoda porasle, cijene neprerađenih proizvoda ostale su pretežito stabilne, dok su cijene pojedinih prerađenih i poluprerađenih proizvoda blago pale. Cijene tzv. egzistencijalnih namirnica većinom su ostale stabilne, no ipak neke bilježe i blagi rast.

Voliš kuhati?
VEZANE VIJESTI
Sretan Uskrs! Usporedite svoje blagdanske delicije s tradicijskim

Sadržaj triju blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti i količini pojedinih kategorija hrane, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, kao i po kvaliteti i podrijetlu sastojaka. Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića.

U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe – srdela i sušena lopatica.

Za juhu su u bogatijoj košarici predviđeni skuplji, a time i kvalitetniji dijelovi junetine (teletine, janjetine), u srednjoj jeftiniji dijelovi junetine koji se uobičajeno koriste za juhu, dok se u skromnoj za tu svrhu nalazi samo kokoš.

VEZANE VIJESTI
Uskršnja čestitka župana Ive Žinića

Zbog visokih cijena košarica mnogi građani neće si moći priuštiti proslavu blagdana onako kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake. Većini je nedostupna bogatija, a velikom dijelu građana čak i ona srednja košarica.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here