Zbog skupih košarica mnoge obitelji neće provesti tradicionalan Uskrs

Zbog visokih cijena košarica mnogi građani neće si moći priuštiti proslavu blagdana onako kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake

438

Ovogodišnja uskrsna potrošačka košarica skuplja je nego lani unatoč smanjenju stope PDV-a na pojedine namirnice.

Uskrsne košarice podijeljene su na – skromnu, koja stoji 703 kune i skuplja je u odnosu na prošlogodišnju za 36 kuna, srednju od 1225 kuna, što je za kunu skuplje nego lani i bogatu u vrijednosti 1824 kune, što je skuplje za 109 kuna.

Košarice se razlikuju po vrsti mesa i ribe, te količini raznovrsnosti hrane, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, ali i po kvaliteti i podrijetlu sastojaka. U skromnoj košarici nema slatkiša, grickalica i pića.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a u iznos košarice nisu uračunati darovi za Uskrs, niti razni turistički aranžmani u zemlji i inozemstvu. U prosjeku su cijene kvalitetnijih proizvoda porasle, cijene neprerađenih proizvoda ostale su pretežito stabilne, dok su cijene pojedinih prerađenih i poluprerađenih proizvoda blago pale. Cijene tzv. egzistencijalnih namirnica većinom su ostale stabilne, no ipak neke bilježe i blagi rast.

Sadržaj triju blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti i količini pojedinih kategorija hrane, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, kao i po kvaliteti i podrijetlu sastojaka. Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića.

U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe – srdela i sušena lopatica.

Za juhu su u bogatijoj košarici predviđeni skuplji, a time i kvalitetniji dijelovi junetine (teletine, janjetine), u srednjoj jeftiniji dijelovi junetine koji se uobičajeno koriste za juhu, dok se u skromnoj za tu svrhu nalazi samo kokoš.

Zbog visokih cijena košarica mnogi građani neće si moći priuštiti proslavu blagdana onako kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake. Većini je nedostupna bogatija, a velikom dijelu građana čak i ona srednja košarica.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here