Zbog ubojstva Sulejmanija cijena nafte vrtoglavo porasla

Potencijalni sukob na Bliskom istoku i ubojstvo moćnog iranskog časnika zabrinuli dioničare

456

Cijene nafte skočile su krajem prvog ovogodišnjeg tjedna na međunarodnim tržištima više od četiri posto, nakon američkog zračnog napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, što je povećalo zabrinutost zbog eskalacije regionalnih napetosti i mogućeg ometanja isporuka sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 4,2 posto ili 2,83 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,08 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini dosegnula 69,50 dolara.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla za 2,53 dolara ili 4,1 posto, na 63,71 dolar, a nešto ranije se popela na najvišu razinu od travnja prošle godine, od 64,09 dolara.

Stanje u Iraku zaoštreno je nakon zračnog napada na Bagdad i ubojstva moćnog iranskog čelnika Kasema Sulejmanija te zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei i predsjednik Irana Hasan Rohani obećali su da će se osvetiti za smrt generala, kojega SAD smatra teroristom i odgovornim za smrt više stotina američkih vojnika.

“Očekujemo da će sukobi umjerenih do niskih razina trajati najmanje mjesec dana i vjerojatno će ostati ograničeni na Irak. Također je vjerojatno da će Iran nastaviti uznemiravati komercijalne plovidbe u Perzijskom zaljevu a možda će pokrenuti i vojne vježbe i privremeno remetiti brodski promet,” rekao je iranski analitičar Euroasie Henry Rome.

Američko veleposlanstvo u Bagdadu je pozvalo sve građane da odmah napuste Irak zbog pojačanih napetosti. Deseci američkih građana koji rade za strane naftne kompanije u iračkom gradu Basri spremaju se napustiti tu zemlju.

Sva naftna polja u Iraku normalno funkcioniraju, a napadi nisu utjecali na proizvodnju i izvoz nafte, priopćilo je iračko ministarstvo za naftu i dodalo da djelatnici drugih nacionalnosti ne odlaze.

Uz daljnju eskalaciju koja je vjerojatna, očekujemo zadržavanje barem neke premije na rizik, navodi u svojoj bilješci JBC Energy.

Sulejmanijeve elitne snage Quds i postrojbe povezane s njima u Iraku, Libanonu i Jemenu imaju dovoljno sredstava za višestruki odgovor.

U rujnu su američki dužnosnici optužili Iran za raketni i bespilotni napad na naftne instalacije Saudi Aramca, saudijskog državnog energetskog giganta i najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Trumpova vlada tada je reagirala žestokom retorikom i prijetnjama.

U međuvremenu je Rusija zaustavila isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama zbog spora oko ugovora koji također prijete velikim ruskim isporukama u zapadnu Europu koje prolaze kroz tu zemlju. No dva izvora kazala su da je tranzit ruske nafte u Europu preko Bjelorusije za sada neometan.

Cijene nafte imaju potporu iz kineske središnje banke, koja je u srijedu objavila da smanjuje obaveznu razinu gotovine koju banke moraju držati u rezervi, te oslobodila sredstva u visini 800 milijardi juana (115 milijardi američkih dolara) kako bi potaknula usporeno gospodarstvo.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica dan prije iznosila 67,15 dolara te za 81 cent bila slabija nego u utorak prethodnog tjedna.

Izvor: Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime