„Želimo promjene u hrvatskom sustavu strukovnog obrazovanja!“, poručio je 27. studenoga u Sisku, nakon sastanka sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem,  pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo najavivši pritom kako će sljedeće godine početi reforma koja će mladima omogućiti obrazovanje za deficitarna zanimanja i sigurno zapošljavanje.

„Želimo promjene u hrvatskom sustavu strukovnog obrazovanja! Želimo ih također i u  vašoj županiji. Jednostavno da se kvaliteta rada strukovnih škola značajno podigne. Želja nam je da učenici vole te škole, da uvjeti u njima budu znatno drugačiji, da ono što izlazi van iz tih škola kao završni proizvod kroz učenike da bude prepoznato na tržištu rada. Želio zaustaviti iseljavanje mladih ljudi, želimo da ne ostanu ovdje, da tu rade, da osnivaju svoje obitelji… Imamo određena sredstva koja želimo potrošiti u 2018. godini isključivo s tom namjerom, podizanje kvalitete hrvatskog obrazovnog sustava s naglaskom na strukovne škole“, rekao je Prskalo.

VEZANE VIJESTI
Kroz razgovor i druženje upoznali se s radom Županije

Na pitanje novinara zaziru li mladi i njihovi roditelji od trogodišnjega školovanja, Prskalo je odgovorio kako je nužno izgraditi sustav koji se neće vrednovati po godinama školovanja, nego po kompetencijama koje će učenik steći obrazovanjem.

„Mislim da kod nas postoji dosta različita percepcija o razini školovanja. Mi radimo nacionalni strukovni kurikulum gdje dajemo važnost radu, kvaliteti i ishodima učenja. Znači, stvaramo škole za život, a to je li ona trogodišnja, četverogodišnja ili petogodišnja,  to je u ovom trenutku manje važno, ali je važno da učenik, kad upiše školu, da se tamo osjeća kako njegova vrijednost iz godine u godinu raste. S tim se mora promijeniti i percepcija roditelja i sviju nas da su neka zanimanja više ili manje vrijedna. Danas se sa strukovnim zanimanjima može brzo zaposliti i jako dobro zaraditi i tu se mijenja percepcija“, ustvrdio je Prskalo.

VEZANE VIJESTI
U SMŽ i dalje tri zaražena, Stožer poziva na odgovornost i poštivanje mjera

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić napomenuo je da se završetkom novog objekta Strukovne škole u Sisku otvaraju nove mogućnosti u obrazovanju.

„Gledajući našu županiju koja je u prošlosti imala puno strukovnih zanimanja, danas nažalost gotovo u svim sektorima ponestaje radne snage, nema mladih, školovanih ljudi. Pokušat ćemo zajedno s Ministarstvom osmisliti određene projekte i vizije koje bi zadržale mlade ljude. Nije najbitnije samo školovanje, nego će trebati puno zajednički odraditi kako bi naši mladi mogli živjeti od svoga rada, jer često puta mnogi naši učenici upisuju obrtnička strukovna zanimanja samo zato jer se nisu uspjeli upisati nigdje drugdje. Idemo promijeniti tu strategiju i pokušati animirati, pridobiti mlade ljude da upisuju strukovna zanimanja. Razgovarali smo na ovom sastanku o završetku naše nove Strukovne škole i o budućnosti postojeće Strukovne škole gdje želimo već ove godine započeti s određenim radovima oko izgradnje i uređenja učeničkog doma za 74 učenika“, istaknuo je župan Žinić.

VEZANE VIJESTI
Proslava blagdana Velike Gospe u Gori

Kako bi se upoznao s konkretnim problemima strukovnoga obrazovanja pomoćnik ministrice je održao radni sastanak s čelnicima Županije, predstavnicima Obrtničke i gospodarske komore te ravnateljima strukovnih škola, a nakon toga je i obišao nekoliko srednjih i strukovnih škola na području Sisačko-moslavačke županije.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here