ZGŽ Održan prvi sastanak s gradonačelnicima i načelnicima

Glavna tema sastanka bila je sanacija šteta od potresa

173
Foto: Dražen Kopač

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Damir Tomljenović održali su u Zaprešiću prvi radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima nakon održanih lokalnih izbora.

Foto: Dražen Kopač

Kožić je uputio iskrene čestitke čelnicima gradova i općina na izbornim rezultatima te izrazio uvjerenje kako će se izrazito dobra suradnja nastaviti i u ovom mandatu.

Foto: Dražen Kopač

Glavna tema sastanka bila je sanacija šteta od potresa, a prema procjenama ona u Zagrebačkoj županiji iznosi oko milijardu i 250 milijuna kuna.

„Odmah nakon prvog potresa dobili smo interventna sredstva Vlade RH u iznosu od 10 milijuna kuna te još dodatnih 5 milijuna kuna od Fond za zaštitu okoliša, a spomenuta sredstva su odlukom Županijskog stožera dodijeljena gradovima i općinama.“, rekao je Kožić te podsjetio  kako je Vlada RH proglasila prirodnu katastrofu za cjelokupno područje pogođeno potresom.

Foto: Dražen Kopač

„Novost je zakonska regulativa kojom je omogućeno da Županija može decentralizirana sredstva za školstvo i zdravstvo koje dobiva od države utrošiti na sanaciju  od potresa, a Vlada RH će nam ta sredstva nadoknaditi. Riječ je o nešto više od 30 milijuna kuna koje planiramo preusmjeriti za obnovu.“, pojasnio je Kožić te najavio kako će Županijska skupština donijeti program te kriterije za dodjelu spomenutih sredstava.

Foto: Dražen Kopač

Grad koji je pretrpio značajne štete je grad domaćin današnjeg sastanka, a gradonačelnik Zaprešića Željko Turk najavio je da su elaborati procjene pri kraju i da će se uskoro predstaviti stanarima. Brankica Benc, načelnica općine Rakovec rekla je kako Zagrebačka županija pokazuje konstantnu brigu o ravnomjernom razvoju te posebice skrbi o malim općinama poput Rakovca.

Foto: Dražen Kopač

Razgovaralo se i o funkcioniranju zdravstvenih ustanova u uvjetima pandemije za koje će se rebalansom proračuna trebati osigurati dodatna sredstva. Također, dogovoreno je da se u rujnu održi novi sastanak na kojem će jedina tema biti projekt integriranog prijevoza.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here