ZGŽ Poljoprivredni savjetnici iz Republike Poljske posjetili Distributivni centar za voće i povrće

U sklopu studijska putovanja obišli su Veliku Goricu

181
Foto: Dražen Kopač

U sklopu studijska putovanja „Prijenos znanja i inovacija u hrvatskoj poljoprivredi“, Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici posjetili su članovi Udruženja poljoprivrednih savjetnika poljske regije Malopolska. Uvodno ih je pozdravio zamjenik župana Ervin Kolarec, a potom je o ulaganjima Zagrebačke županije u selo i poljoprivredu govorio pročelnik Josip Kraljičković, dok je Distributivni centar predstavio njegov direktor Hrvoje Bunjevac.

Foto: Dražen Kopač

Kolarec je rekao da je Distributivni centar, sa svojom ULO hladnjačom, jedinstveni primjer u Hrvatskoj, a sama hladnjača je izgrađena na državnom zemljištu. Imamo odličnu suradnju s Vladom i vjerujem da ćemo u budućnosti kao županija realizirati kvalitetne projekte koji se financiraju iz EU.

Foto: Dražen Kopač

„Vrijednost ULO hladnjače Distributivnog centra je oko 27 milijuna kuna, od čega je 90 posto dobiveno iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj“, rekao je Kolarec, te dodao da vjeruje da će se gosti iz Poljske, upravo na primjeru Distributivnog centra, uvjeriti kako Županija brine o ljudima koji rade u poljoprivredi i za poljoprivredu.

Foto: Dražen Kopač

Józef Kania s Poljoprivredno-ekonomskog fakulteta u Krakovu rekao je da je cilj studijskoga putovanja prikupiti saznanja kako se u Hrvatskoj odvija prijenos znanja, od znanstvenih institucija do poljoprivrednih proizvođača te kako se na poljoprivrednim gospodarstvima stvara dodana vrijednost poljoprivrednoga proizvoda.

Foto: Dražen Kopač

„Veseli nas obilazak ovoga Centra kako bi se upoznali i s opskrbnim lancem u sektoru voćarstva“ rekao je Kania.

Gosti iz Poljske obići će i nekoliko gospodarstava koja se uz proizvodnju vina bave i seoskim turizmom. Tijekom protekla dva dana posjetili su zagrebački Agronomski fakultet, a susreli su se i s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime