ZGŽ Predstavljena knjiga „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“

27
Foto Zgž

U Samoboru je predstavljena knjiga „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“, autora Gorana Beusa Richembergha, predstavnika njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji. Kroz niz eseja i bilješki, kazuje autor, knjiga ‘priča priču’ o prošlim vremenima i zaboravljenim ljudima, navodi se na stranici Zagrebačke županije.

Foto Zgž

„Kao predstavnik njemačke nacionalne manjine pokrenuo sam projekt ‘Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća’“. Želja je bila stvoriti mobilnu, dokumentarnu izložbu. Prvi puta postavljena je u travnju 2017., kasnije je ‘putovala’ Hrvatskom, a na kraju je ‘otišla’ i u Berlin. Pripremajući ovu izložbu ostao sam zapanjen količinom novoga materijala. Naravno da to sve ne možete staviti na 20 panoa, pa sam, procjenjujući da je šteta da taj ogroman materijal ostane neinterpretiran, odlučio napisati knjigu – ispričao je autor.

Foto Zgž

-Dvojezična knjiga, rekla je Mirjana Dimnjaković, ravnateljica Gradske knjižnice Samobor, ima preko 40 poglavlja i „obrađuje svu širinu boravka i života Nijemaca na ovom prostoru“. Jedno poglavlje govori i o Nijemcima u Samoboru, a jedan članak o rudarenju u Rudama, piše na stranici Zgž.

„Nijemci su imali veliki utjecaj na podizanje kvalitete života i razvoja ovoga kraja“, rekla je Dimnjaković.

O knjizi su također govorili Josip Lebegner, predsjednik KUD-a Oštrc iz Ruda, i književnik Boris Beck.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime