ZGŽ „Turopolje kroz predmete sjećanja“

Turopoljska podgutnica i poculica kao moderni suveniri

1945

U Centru za posjetitelje Velike Gorice promoviran je suvenir Turističke zajednice Zagrebačke županije pod nazivom „Turopolje kroz predmete sjećanja“.

Suvenir putnika uvodi u lokalnu tradiciju i baštinu te ga emotivno veže i podsjeća na posebnost doživljenog, odašilje brojne poruke o ljepoti destinacije, legendama, načinu života domaće zajednice, ali prije svega kupnjom suvenira putnik participira u plemenitom cilju lokalne zajednice.

Nastojimo uvijek promišljati tijekom godine kako naše turiste, ali i lokalno stanovništvo iznenaditi nečim novim, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović:

“U lipnju smo razmišljali koje poklone svima prikazati kao najbolje za naš božićni ugođaj. Odlučili smo se spojiti tradiciju i kulturu na moderan način, a Borboleta je bio jedan logičan izbor. Željeli smo uklopiti hrvatsku tvrtku, promociju hrvatske tradicije i destinacije našeg kraja uklopiti da postane jedan svjetski brand.”

Promocija je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimira Ačkara, koji je naglasio da Turopolje i Velika Gorica imaju veliku povijesnu baštinu:

“Kravata je otišla u svijet iz Hrvatske, a u Hrvatsku je došla iz našega Turopolja. Došla je u obliku podgutnicu koje su stavljale našim ratnicima koji su ratovali diljem svijeta žene u znak vjernosti, ljubavi i sreće da im se živi I zdravi vrate iz svih tih ratova. Ova moderna prezentacija govori kako Turopolje i Velika Gorica žele tu podgutnicu na jedan moderan način pristupiti svakom modernom čovjeku ne tražeći od njega da uđe u potpunosti u povijest nego već da se vratimo i prisjetimo otkuda potječe kravata. Nedavno je podgutnica, uz Rimca, bila izložena na izložbi u Dubaiju i mnogim elitnim destinacijama što nam u konačnici i je cilj.”

Suradnja nam je bitna jer je Turistička zajednica Zagrebačke županije prepoznala naš rad, potvrdila je Sanda Šeparović iz tima Borboleta:

“Napravili smo suvenir koji povezuje tradiciju i modernu tako da se uz turiste, uključi i lokalno stanovništvo te da se educiraju mladi o hrvatskoj tradiciji i kulturnoj baštini.”

Poculica i podgutnica bile su logičan izbor privjesaka. Na povijest i značenje podgutnice podsjetio je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl. Odrčić.

“Znamo da su naši vojnici Turopoljski banderiji, morao je čuvati našu hrvatsku granicu, ali i ratovati za kralja. Turopoljski banderij nalazimo na ratištima sve od Rumunjske do Pariza, mi vjerujemo da su napi Turopoljci došli do predgrađa Pariza gdje su njihove podgutnice prepoznate kao modni detalj u to doba. Od tada pa nadalje se krenula razvijati priča o kravati.”

Podgutnica je zapravo zalog ljubavi između žene, odnosno djevojke i vojnika, kao podsjetnik na turopoljski dom, obitelj i ljubav koja ga čeka, ali i da sačuva živu glavu i da se sretno vrati kući, zaključio je Odrčić.

Rezultat suradnje Turističke zajednice Zagrebačke županije i privatnog sektora rezultirao je s autentičnim i originalnim dizajnom koji postiže visoku razinu prepoznatljivosti, a s druge strane s takvim se suvenirom lokalno stanovništvo može identificirati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime