Zimski svagdan i blagdan

1053

Kako bi predstavila tradicijske motive i običaje šireg sisačkog kraja, viša kustosica i etnologinja Katica Mrgić održala je predavanje pod nazivom „Zimski svagdan i blagdan“ u Gradskom muzeju Sisak.

Gospođa Mrgić podsjetila je što je uza sva materijalna dobra najvažnije tijekom Božića: „Uvijek nalazimo inspiraciju u starim božićnim običajima tako da ih malo preoblikujemo pa ih predstavimo kao nove. Ono najbitnije u Božiću su zajedništvo i toplina, pa kako ga god prezentirali, uvijek smo zadovoljni s tim.“ Osim prezentacije starih običaja, promovirana je i nova božićna kuglica.

Riječ je o suveniru nazvanom „Hrvatica“ kreativne umjetnice Jasminke Luketić Domitrović: „Osmislila sam jednu kuglicu i napravila sam ju upravo iz razloga što gada je božićno vrijeme svi se pretvorimo u malu djecu. Djeca su uvijek dobra, znatiželjna i raduju se životu. Upravo to me je inspiriralo da u kuglicu unesem motiv narodne nošnje koji u našoj Gornjoj Posavini datira još iz vremena Stjepana i Antuna Radića. U vrijeme tih davnih godina željeli su promovirati i zamolili žene da dolaze na svečanosti u crkvu u narodnim nošnjama. Žene su tada na tkalačkim stanovima tkale upravo ovu tkaninu i nazvale je Hrvaticom.“ Riječ je o motivu s dječje narodne nošnje koji je omotan oko kuglice od stiropora, tako da oni najnemirniji neće biti tužni što su razbili svoju kuglicu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime