Zimski svagdan i blagdan

773

Kako bi predstavila tradicijske motive i običaje šireg sisačkog kraja, viša kustosica i etnologinja Katica Mrgić održala je predavanje pod nazivom „Zimski svagdan i blagdan“ u Gradskom muzeju Sisak.

Gospođa Mrgić podsjetila je što je uza sva materijalna dobra najvažnije tijekom Božića: „Uvijek nalazimo inspiraciju u starim božićnim običajima tako da ih malo preoblikujemo pa ih predstavimo kao nove. Ono najbitnije u Božiću su zajedništvo i toplina, pa kako ga god prezentirali, uvijek smo zadovoljni s tim.“ Osim prezentacije starih običaja, promovirana je i nova božićna kuglica.

VEZANE VIJESTI
Veliki je petak, ovako su ga stari nekada slavili

Riječ je o suveniru nazvanom „Hrvatica“ kreativne umjetnice Jasminke Luketić Domitrović: „Osmislila sam jednu kuglicu i napravila sam ju upravo iz razloga što gada je božićno vrijeme svi se pretvorimo u malu djecu. Djeca su uvijek dobra, znatiželjna i raduju se životu. Upravo to me je inspiriralo da u kuglicu unesem motiv narodne nošnje koji u našoj Gornjoj Posavini datira još iz vremena Stjepana i Antuna Radića. U vrijeme tih davnih godina željeli su promovirati i zamolili žene da dolaze na svečanosti u crkvu u narodnim nošnjama. Žene su tada na tkalačkim stanovima tkale upravo ovu tkaninu i nazvale je Hrvaticom.“ Riječ je o motivu s dječje narodne nošnje koji je omotan oko kuglice od stiropora, tako da oni najnemirniji neće biti tužni što su razbili svoju kuglicu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here