Žinić demantirao spekulacije o blokadi sisačke bolnice

2395

Nakon što su veledrogerije još proljetos ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima te zaprijetile obustavom isporuke lijekova i medicinskog materijala bolnicama s dugovanjima starijima od tisuću dana, odnosno tri godine, konkretno se u medijima spominju opće bolnice u Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku, pojavile su se spekulacije da je nakon blokade vinkovačke bolnice prošloga petka radi duga od 80 milijuna kuna blokirana i bolnica u Sisku.

Tvrdnje je danas demantirao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

“Sisačka bolnica “dr. Ivo Pedišić” nije u blokadi, ipak, točna je informacija da duguje, kao i sve županijske bolnice, velika sredstva veledrogerijama za lijekove. Nije obustavljena isporuka lijekova niti od jedne veledrogerije, imamo dugovanja naslijeđena iz prošlosti, Vlada RH je prošle godine sanirala dio dugovanja s 25 milijuna kuna, nadam se da će to biti slučaj i ove godine na istoj razini.”

VEZANE VIJESTI
SMŽ pokreće postupak zaštite Zrinske gore

Sisačka bolnica duguje ukupno 90 milijuna kuna, no, kaže župan, dugovanja veledrogerijama su kraća od spomenute tri godine nakon kojih prijeti blokada:

“Bolnica duguje oko 90 milijuna kuna, to je naslijeđen dug. Ova bolnica je 2013. godine otišla u sanaciju s dugom od 30-ak milijuna kuna, a “vraćena” je Županiji s oko 70 milijuna kuna duga. Nažalost, ovakav zdravstveni sustav morat će funkcionirati. Mi dug naravno moramo platiti, limit koji bolnica dobiva nije dostatan, a bolnica i sada svakoga mjeseca “proizvodi” oko milijun i pol kuna duga.”

VEZANE VIJESTI
Javno predstavljen prijedlog proračuna SMŽ za 2018. godinu

Ipak, umiruju iz bolnice, pacijenti nisu ugroženi, jer lijekova i sredstava za njihovu brigu ima.

Poražavajuća je informacija kako trenutačno u Hrvatskoj niti jedna bolnica ne plaća svoje obveze u zakonskom roku od 60 dana, pa dugovanja prema veledrogerijama iznose dvije milijarde i 600 tisuća kuna. Veledrogerije su stoga, osim obustavom isporuke lijekova, zaprijetile i pritužbom Europskoj komisiji na račun Vlade.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here