Žinić demantirao spekulacije o blokadi sisačke bolnice

2398

Nakon što su veledrogerije još proljetos ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima te zaprijetile obustavom isporuke lijekova i medicinskog materijala bolnicama s dugovanjima starijima od tisuću dana, odnosno tri godine, konkretno se u medijima spominju opće bolnice u Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku, pojavile su se spekulacije da je nakon blokade vinkovačke bolnice prošloga petka radi duga od 80 milijuna kuna blokirana i bolnica u Sisku.

Tvrdnje je danas demantirao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

“Sisačka bolnica “dr. Ivo Pedišić” nije u blokadi, ipak, točna je informacija da duguje, kao i sve županijske bolnice, velika sredstva veledrogerijama za lijekove. Nije obustavljena isporuka lijekova niti od jedne veledrogerije, imamo dugovanja naslijeđena iz prošlosti, Vlada RH je prošle godine sanirala dio dugovanja s 25 milijuna kuna, nadam se da će to biti slučaj i ove godine na istoj razini.”

VEZANE VIJESTI
Proslava blagdana Velike Gospe u Gori

Sisačka bolnica duguje ukupno 90 milijuna kuna, no, kaže župan, dugovanja veledrogerijama su kraća od spomenute tri godine nakon kojih prijeti blokada:

“Bolnica duguje oko 90 milijuna kuna, to je naslijeđen dug. Ova bolnica je 2013. godine otišla u sanaciju s dugom od 30-ak milijuna kuna, a “vraćena” je Županiji s oko 70 milijuna kuna duga. Nažalost, ovakav zdravstveni sustav morat će funkcionirati. Mi dug naravno moramo platiti, limit koji bolnica dobiva nije dostatan, a bolnica i sada svakoga mjeseca “proizvodi” oko milijun i pol kuna duga.”

VEZANE VIJESTI
Spomendan Josipe Kožić, prve žrtve Domovinskog rata na području Petrinje

Ipak, umiruju iz bolnice, pacijenti nisu ugroženi, jer lijekova i sredstava za njihovu brigu ima.

Poražavajuća je informacija kako trenutačno u Hrvatskoj niti jedna bolnica ne plaća svoje obveze u zakonskom roku od 60 dana, pa dugovanja prema veledrogerijama iznose dvije milijarde i 600 tisuća kuna. Veledrogerije su stoga, osim obustavom isporuke lijekova, zaprijetile i pritužbom Europskoj komisiji na račun Vlade.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here