ZNAKOVI IZVANZEMALJSKOG ŽIVOTA? – Lov na tajanstvene signale iz svemira dao rezultate

Znanstvenici otkrili više od deset brzih radiovalova od kojih se jedan ponavlja.

683

Lov na brze radiovalove, kozmičke proboje čije je podrijetlo još obavijeno tajnom, donijelo je prve rezultate, objavili su astronomi u srijedu navodeći da su uspjeli otkriti njih više od deset od kojih se jedan ponavlja, doznajemo iz HINA-e.

Brzi radijski proboji (Fast radio bursts, FRB) su radioimpulsi nabijeni snažnom energijom i traju vrlo kratko – nekoliko milisekunda. Ta pojava intrigira znanstvenike od 2007., kada su objavljeni prvi dokazi njihova postojanja, a do danas je otkriveno šezdesetak FRB-a. Čini se da je podrijetlo te pojave daleko izvan Mliječne staze, naše galaksije i da oni u jednoj milisekundi emitiraju onoliko energije koliko i Sunce u 10.000 godina.

“Svakodnevnim promatranjem sjeverne polutoke teleskopom CHIME, zacijelo ćemo pronaći druge nizove FRB-a”, kazala je Ingrid Stairs sa Sveučiišta British Columbia, a njezina kolegica Deborah Good s istog sveučilišta dodala “Krajem godine, pronaći ćemo možda još 1000 FRB-a”.

Iako je izvor tih proboja radioelektričnih valova još misterij, znanstvenik i jedan od autora studije, Shriharsh Tendulkar sa sveučilišta McGill u Montrealu, ocjenjuje “krajnje nevjerojatnim” da bi oni mogli potjecati iz izvanezemaljskih civilizacija. Ipak, priznaje da ih on kao znanstvenik “ne može isključiti 100 posto”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here