Žrtve lockdowna: Nikad toliko smrtnih slučajeva zbog predoziranja

Pandemija je brojne ovisnike 'gurnula' u izolaciju

131
Ilustracija

Diljem svijeta zbrajaju se štete od pandemije koronavirusa, a jedna od najsnažnijih je povećanje broja smrti od predoziranja u nizu zemalja.

U mnogim zemalja trendovi su bili vrlo loši i prije pandemije, a uvođenje lockdowna mnoge je ovisnike gurnulo u izolaciju.

Za Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Škotsku 2020. bila je rekordna po broju smrti od predoziranja.

SAD su zabilježile prošle godine rekordne 93 tisuće smrti od predoziranja, što je nevjerojatnih 30 posto više nego godinu prije.

“Tijekom pandemije mnogi programi pomoći ovisnicima nisu mogli biti provođeni. Pomoć na ulici bila je vrlo otežana. Ljudi su bili izolirani”, rekao je za Reuters stručnjak za javno zdravstvo Joshua M. Sharfstein.

Ističe se i promjena u tipu droge dostupnom na ulicama. U SAD-u se mnogo govori o fentanilu, opioidu koji je 80 do 100 puta jači od morfija ili heroin. Dileri često miješaju te droge.

Rekordno tužnu godinu bilježi i Škotska, poznata kao jedno od središta konzumacije droge u Europi – u zemlji je registrirano 1339 smrti od predoziranja. Povećanje je to od 5 posto u odnosu na 2019. Škotska već sada u Europi ima najviše mrtvih od droge na 100 tisuća stanovnika – 25. To je čak tri i pol puta više nego ostali dio Ujedinjenog Kraljevstva.

I u Engleskoj i Walesu je 2020. bila najsmrtonosnija po broju predoziranih od 1993. godine. Zabilježeno je više od 4500 žrtava.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here