Župan Ivo Žinić u posjetu termama Topusko na konferenciji o demografskoj revitalizaciji županije

219

U Top termama Topusko održana je konferencija pod nazivom “Doprinos jedinica lokalne i područne samouprave demografskoj revitalizaciji Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije” u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Na Konferenciji je sudjelovao i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, koji je podsjetio da je na području županije proteklih 20-ak godina demografska slika porazna. Podsjetio je što je Županija činila kako bi zadržali mlade i poboljšali demografsku sliku, a izrazio je uvjerenje da će se određenim mjerama može puno toga učiniti.

Dodao je kako su prije šest godina donesene neke od mjera pronatalitetne politike prije svega za mlade obitelji.  Za svako treće i naredno rođeno dijete obiteljima se davalo tri tisuće kuna po djetetu.

-Ovo područje je devastirano poslije Domovinskog rata, ali i ovaj razoran potres dodatno je učinio demografsku sliku lošijom no što je bila na području cijele županije. Otprilike tri posto ljudi od ukupnog broja stanovnika kojih smo imali po popisu stanovništva 2011. godine, točnije oko pet tisuća stanovnika je napustilo ova područja, rekao je Žinić.

Naglasio je kako su to iznimno velike brojke te kako Gradovi, a ni Županije ne mogu samostalno riješiti problem iseljavanja već se u njega treba aktivno uključiti i Država.

Župan je rekao kako je u svojem dosadašnjim radu pokušao razgovarati s mladima kako bi zaključio u čemu je toliki problem ističući kao to nije slučaj samo oko obrazovanja i zaposlenja već i širi problem.

U posljednjih četiri godine Sisačko- moslavačka županija učinila je veliki iskorak te poduzela ono što je najpotrebnije kako bi zadržala ljude. Kao prvo kriterij koji mora biti ispunjen svakom stanovniku je radno mjesto, a potom riješeno i stambeno pitanje.

-Moramo prije svega osigurati radna mjesta koja će biti dobro plaćena i infrastrukturu, zaključio je Žinić.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime