Župan otvorio novoizgrađeno vodocrpilište u općini Krašić

376

Župan Stjepan Kožić otvorio je u Puškarovom Jarku u općini Krašić novoizgrađeno vodocrpilište, izdašnosti 12 litara vode u sekundi. Istražni radovi počeli su još 2010. godine, a sam proces gradnje vodocrpilišta 2012. godine. Prije tri godine izgrađeno je 750 metara priključnog visokotlačnog cjevovoda, a krajem prošle godine završeno je spajanje cjevovoda s bunarom na vodocrpilištu.

„Za nas je ovo investicija od kapitalne važnosti. Ovo izvorište dovoljno je da vodom opskrbi dvije općine Krašić, dakle duplo više stanovnika nego što ih sada živi na našem području“, rekao je načelnik Josip Petković Fajnik, dodavši da se ukupna investicija ne bi mogla realizirati bez pomoći Zagrebačke županije. Samo u spajanje vodocrpilišta s tlačnim cjevovodom, zajedno s izradom projektne dokumentacije, uloženo je 650.000 kuna, od čega je Županija osigurala 520.000 kuna.

VEZANE VIJESTI
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Čestitka povodom blagdana Uskrsa prema julijanskom kalendaru

„U proteklih pet-šest godina, ukupno je u ovu investiciju uloženo 1,8 milijuna kuna. Ulagala je Općina, Županija, Hrvatske vode i Vodopskrba i odvodnja Zagrebačke županije“, podsjetio je Petković-Fajnik.

Vodu iz vodocrpilišta u Puškarovom Jarku koristit će oko 1200 stanovnika priključenih na vodovodni sustav Pribić, jedan od dva sustava vodoopskrbe na području općine Krašić.

„Ovakvi objekti su radost, ne samo za sredinu u kojoj su sagrađeni nego i za Županiju. Prepoznali smo problem koji se ovdje javljao nakon većih kiša, kada je dolazilo do zamućenja vode i pomogli gradnju novoga vodocrpilišta. To moramo raditi u svim sredinama, posebno u manjim općinama koje izvornim sredstvima proračuna ne mogu same realizirati kapitalne projekte“, rekao je župan Kožić, zahvalivši na pomoći Hrvatskim vodama i Vodoopskrbi i odvodnji Zagrebačke županije.

VEZANE VIJESTI
Stariji i potrebiti ne izlazite iz kuće! Nazovite Društvo Crvenog križa

Ovom prigodom istaknuo je i projekt vodoopskrbe istočnoga dijela Zagrebačke županije, investiciju od oko 800 milijuna kuna, koja će se najvećim dijelom realizirati europskim sredstvima te sredstvima države i Hrvatskih voda. „Ovaj projekt, na žalost, pripremamo dugo godina, no uskoro će on biti vidljiv i na terenu, kada krenu konkretni radovi“, rekao je župan.

Foto: Zagrebačka županija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here