Županijski SDP komentirao Prihvatilište za tražitelje azila u Maloj Gorici i nabavku MR uređaja

459

Vijećnici SDP-a u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije i predsjednik ŽO SDP-a Sisačko-moslavačke županije Nikola Domitrović održali su jutros, 18. ožujka, tiskovnu konferenciju na temu izgradnje Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici te aktualnosti oko nabavke uređaja za magnetsku rezonancu (MR).

Nikola Domitrović, predsjednik Županijske organizacije SDP-a SMŽ na samom je početku konferencije poručio kako nije zadovoljan odnosom HDZ-ove vlasti prema građanima ove županije, jer se prema njima, navode, odnose kao prema građanima drugog reda, a što su i pokazali na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

SDP-ov županijski vijećnik Igor Školneković izrazio je svoje nezadovoljstvo postupanjem vladajućih na održanoj sjednici:

“Kao Klub vijećnika smo sukladno Poslovniku zatražili da se u dnevni red uvrsti točka vezana za izgradnju Prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici, međutim protivno Poslovniku predsjednica Ivanka Roksandić nije željela ovu točku uvrstiti na dnevni red, pravdajući se da ista nije u skladu sa Statutom. Nismo tražili ništa posebno, već samo da Županijska skupština da podršku građanima Petrinje u borbi protiv ovakve ideje. Samo to! Izgradnja objekta na lokaciji gdje ne postoji infrastruktura, u gradu socijale, u gradu gdje smo suočeni s egzodusom naše djece koja traže kruh izvan granica Lijepe naše, smatramo suludom idejom. U posljednje vrijeme čak i mediji stigmatiziraju Petrinjce da nemaju obzira prema napaćenim migrantima. Ministarstvo unutarnjih poslova u susjednoj općini organizira tribine i uvjerava stanovništvo da je to dobro za njih. Bacaju se floskule HDZ-a, a i sami ne vjeruju u to. Uvjeravam vas da bi u slučaju da se radi o ministru ili Vladi koja nije HDZ, u Maloj Gorici danas bio podignut niz šatora i barikade od plinskih boca. Kod glasanja za uvrštenje ove točke na dnevni red sjednice glasovalo je samo 16 vijećnika Skupštine, a ostatak vijećnika, mahom iz redova HDZ-a, svojim glasom protiv uvrštenja ove točke na dnevni red jasno su pokazali da su ništa drugo osim poslušnika koji razmišljaju najvjerojatnije tuđom glavom“, poručio je Školneković dodajući kako iz SDP-a nisu protiv izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila, već protiv lokacije.

“Nismo protiv prihvatilišta već protiv lokacije gdje nema infrastrukture, lokacije koja se nalazi u plavnom području uz rijeku Kupu, lokacije koja se nalazi na području jedinice lokalne samouprave koja ne može ni svojim građanima osigurati standard kakav drugi građani u Lijepoj našoj imaju. Iz tog razloga, ovim putem dajemo punu podršku svima koji su uključeni u ovu borbu protiv HDZ-ove samovolje“.

Predsjednica petrinjske Gradske organizacije SDP-a i vijećnica u petrinjskom Gradskom vijeću, Svjetlana Lazić dodala je kako se o temi izgradnje Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje održanoj 31. siječnja:

Mi smo na Gradskom vijeću Grada Petrinje naknadno uvrstili ovu točku dnevnog reda. Naime, predsjednica Gradskog vijeća koja dolazi iz redova HDZ-a također ju nije željela staviti na sjednicu u redovni dnevni red, pa smo je mi uvrstili izglasavanjem dopune dnevnog reda i u konačnici donijeli zaključak – simptomatično je što je zaključak jednoglasno donesen glasovima svih gradskih vijećnika, da se protivimo izgradnji Prihvatilišta za tražitelje azila na području grada Petrinje. Očito je da HDZ-ova Vlada, sa svima onima koji je podupiru, smatra Sisačko-moslavačku županiju prostorom na koji treba staviti sve ono što u ostatku Hrvatske ne žele.“

Županijska vijećnica i predsjednica Kluba vijećnika SDP-SDA u Županijskoj skupštini Karmela Gajdek osvrnula se na situaciju s nabavkom uređaja za magnetsku rezonancu za sisačku Opću bolnicu „Dr. Ivo Pedišić“:

“Naime, u proljeće prošle godine župan je tvrdio kako uređaj svakog časa treba stići u sisačku bolnicu, no kako uređaj nije stigao do listopada prošle godine, na sjednici sam ga ponovno upitala kada će uređaj doći. Tada je tvrdio da će uređaj do kraja prošle, eventualno početkom ove godine biti instaliran u bolnici. Sada je ožujak, uređaja još uvijek nema i meni je naprosto žao što su naši sugrađani zakinuti i obmanuti ovakvim tvrdnjama župana. Ponovno tvrdim da bi uređaj sigurno sada bio u bolnici da su osigurana sredstva iz EU fondova. Župan kaže da je u Si-Mo-Ri zaposlio 50 mladih i stručnih ljudi, pa me naprosto čudi kako mu nitko od tih stručnih ljudi nije ukazao na to da uređaj može nabaviti upravo iz EU fondova“, zapitala se Gajdek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here