Brojni zaljubljenici u prirodu, rekreaciju, povijest, običaje i tradiciju u svemu navedenom danas su mogli uživati „od izlaska do zalaska sunca“ i to na Zrin.G.reenu, manifestaciji koja se već treću godinu zaredom održala u Sportsko-izletničkom parku Čuntić kod Petrinje.

Sunčana i ugodna kolovoška nedjelja, prirodne ljepote Zrinske gore i Petrinjčice te bogati edukativni, sportski, zabavni i kulturni program, uz neizostavne domaće delicije, pjesmu, tradiciju i običaje privukli su veliki broj posjetitelja s Banovine, ali i iz čitave Hrvatske na ovogodišnji Zrin.G.reen u Hrvatskom Čuntiću.

Svi oni mogli su tako uživati u povijesnim crticama o 450. obljetnici bitke za Siget, dok su pak dašak svoje karnevalske tradicije na Banovinu donijeli „Zametski zvončari“ iz Rijeke koji su, uz biciklističku alku, na ovogodišnjem Zrin.G.reenu bili posebna atrakcija. Svoje vještine prezentirali su i petrinjski karatisti, a svi zainteresirani mogli su se okušati u nordijskom hodanju, jahanju, trčanju, uličnom tenisu, paintballu, plesu ili su jednostavno, uz domaća jela i slastice, a među kojima je prednjačio med zrinskih pčelara,  samo uživali u prirodi i u pjesmi Zbora Srednje škole Petrinja i Tamburaškog orkestra Petrinjčica.

Ljepote i resursi Zrinske gore i želja da ih vidi i prepozna čitava zemlja nagnale su još 2014. godine Vjekoslava Kušana na ideju realizacije ovakve manifestacije. I tako je jedan lokalni projekt prerastao u nacionalni.

Ovogodišnji Zrin.G.reen zajednički su podržali Grad Petrinja i Grad Zagreb, a okupljene je pozdravio  koordinator zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje i predsjednik Saborskog odbora za branitelje Miodrag Demo.

U Hrvatski Čuntić na Zrin.G.reen došao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je pomogao i u podjeli besplatnog graha posjetiteljima, a Gradu Zagrebu na pomoći je zahvalio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović rekavši kako prijateljstvo dvaju gradova ovom događanju daje epitet i najveće manifestacije u našemu kraju.

Naš je cilj iz godine u godinu podizati razinu Zrin.G.reena na veći nivo, kaže Dumbović.

A perspektivu i bogate resurse kestenove šume prepoznala je obitelj Franić koja se bavi ekološkim pčelarstvom u selu Klinac, a na Zrin.G.reenu su predstavili Hrvatski medeni doručak. Gospođa Davorka objasnila nam je odakle ideja za ovaj zalogaj zdravlja.

A svjestan je toga doktor Zdenko Franić i baš zato je na Zrin.G.reenu promovirao projekt kojim želi med s ovog područja brendirati, i to pod nazivom Banski med.

Učenička zadruga OŠ Mate Lovraka izrađuje nakit od stakla i keramike kojeg su „Lovreki“ predstavili posjetiteljima i na Zrin.G.reenu, a učiteljica Ivana Švragulja kaže nam da je interes kod djece za uključenje u rad zadruge iznimno velik.

Oduševljene ovom manifestacijom su i djevojke Antonija i Nola koje pohađaju već srednju školu, ali sa svojim Lovrekima i dalje rade u zadruzi.

Za odličnu kapljicu, i to onu vinsku, pobrinuli su se gosti iz Zlatara. Tako smo susreli i jednu našu dragu slušateljicu, uvijek romantičnu Mirjanu. Petrinjkama i Petrinjcima predstavila je, kako nam je rekla, najbolje vino zlatarskog kraja.

Sretna što je upravo Hrvatski Čuntić domaćin ovoj velikoj manifestaciji je i predsjednica KUD-a „Čuntićanka“ Katica Radošević koja nam je otkrila i poneki recept za one prave seoske doručke na Banovini.

A Hrvatski Čuntić spreman je i za iduću godinu i za novi izlazak sunca na Zrinskoj gori koji će označiti početak još jednog Zrin.G.reena.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime