Obilježena 25. obljetnica završetka VRO „Oluja“ u Dvoru

1451

U Dvoru je 9. kolovoza tradicionalno obilježena 25. obljetnice završetka VRO „Oluja“. Taj dan Općina Dvor slavi kao Dan oslobođenja budući su borbena djelovanja u VRO “Oluja” na području Dvora završile upravo na taj dan što je označilo i kraj okupacije Banovine te ostatka Hrvatske.

Program obilježbe započeo je misnim slavljem u kapeli sv. Petra i Pavla, a potom mimohodom do Spomen obilježja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji stradalih, izaslanik ministra obrane Maria Banožića, pukovnik Hrvatske vojske Ivan Radić, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, Tatjana Pogarčić, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije na čelu sa županom Ivom Žinićem te zamjenik načelnika Općine Dvor Franjo Juranović.

U svojoj izjavi, pukovnik Ivan Radić poručio je da dok su druga mjesta već slavila slobodu, na ovome su se prostoru vodile krvave bitke za slobodu.

– S tog 7. na 8. kolovoz na ovom se mjestu odigravala značajna bitka, rekao bih posljednja bitka u VRO “Oluja”.

Župan je istaknuo važnost obilježavanja završetka pobjedničke Vojno redarstvene operacije „Oluja“, podsjetio na žrtvu koju je podnijelo hrvatsko stanovništvo te naglasio značaj opstanka mladih na ovim prostorima.

Unatoč važnosti događaja, na obilježavanju nije bio načelnik Općine Dvor, već njegov zamjenik Franjo Juranović. Župan Žinić poručio je kako se nada da će sljedeće godine prisustvovati obilježavanju jer je to jako važno za održavanje dobrih odnosa u ovome mjestu. Sa Žinićem se složio i zamjenik načelnika Općine Dvor Franjo Juranović:

– Došlo je vrijeme da zajedno prisustvujemo ovakvim događanjima, nadam se da će se to dogoditi sljedeće godine. Nadam se da će to pridonijeti još boljem razumijevanju ljudi različitih nacionalnosti koje žive na ovome području.

U povodu obilježavanja završetka VRO “Oluja” po prvi puta održala se i memorijalna utrka u organizaciji Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije.

[srizonfbalbum id=3264]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime