126 godina i 150 članova DVD-a Velika Ludina

Održana redovna godišnja izvještajna skupština DVD-a Velika Ludina

467

Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Ludina održalo je 2. veljače svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu.

Skupštini, održanoj u Društvenom domu u Velikoj Ludini, osim članica i članova ovog DVD-a, nazočili su i predstavnici prijateljskih društava, predstavnici Vatrogasne zajednice Sisačko – moslavačke županije, donatori i suradnici te župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović.

Društvo je ovo koje se ponosi tradicijom dugom 126 godina i velikim brojem članova,  istaknuo je na skupštini predsjednik DVD-a Velika Ludina Vjekoslav Marušić.

„Društvo je osnovano davne 1893. godine. Pet godina kasnije osnovana je i limena glazba DVD-a koja sad malo stagnira, no do prošle su godine bili dosta aktivni. Imamo 150 članova, 96 s pravom glasa, a ostatak su djeca i mladež. Malo nam je problem kad odlaze na školovanje u druge gradove, onda se razilaze i odustaju, ali ih inače imamo dosta za ekipu za natjecanja. Naše su aktivnosti više orijentirane na preventivu i zaštitu od požara. Ne izlazimo previše na intervencije jer nismo stožerno društvo, ali izlazimo uz DVD Vidrenjak, koje jest stožerno društvo. Dobro smo opremljeni, imamo sve što trebamo imati po propisima. Trenutno nam nedostaje kombi vozilo, ali i ono je u postupku nabave. No, imamo interventno vozilo i svu potrebnu opremu“, kazao je Marušić.

VEZANE VIJESTI
Baćin - sjećanje na stradanje nevinih civila ovog dijela Pounja

Načelnik Općine Dražen Pavlović, inače i član DVD-a, kazao je kako je, uz stožerni DVD Vidrenjak, ovo društvo jako dobro opremljeno, što je i nužno s obzirom na to da čitava vatrozaštita na području općine ovisi ponajviše o ta dva društva.

„Za ovu godinu predviđamo i kupovinu vatrogasnog kombija, jer je stari dotrajao. Općina Velika Ludina predvidjela je u proračunu sredstva za tu namjenu, tu je i županijska Vatrogasna zajednica koja nam je obećala pomoć, tako da se nadamo da ćemo za nekih stotinjak tisuća kuna kupiti polovno, ali dobro vozilo koje će nas dobro služiti. Društvo je zaista dobro opremljeno. Nedavno smo imali inspekciju, sve je bilo kako treba, nije bilo nikakvih primjedbi. Možemo biti zadovoljni s djelovanjem ovog društva, kao i DVD-a Vidrenjak. To su dva društva koja imaju po 150 članova što je zaista lijepa brojka“, ustvrdio je Pavlović.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Predsjednica nazočila Danu hrvatskih branitelja, najavila i autocestu do Siska

Da su vatrogasci bitan segment društva, zaštitnici života i imovine, ali i tradicije, kulture i običaja, istaknuo je ovom prilikom župan Ivo Žinić.

„Vatrogastvo kao organizacija je vrlo bitno, naročito u pojedinim mjestima gdje su nositelji kulturnog i društvenog života na tom području. Moram prije svega zahvaliti vatrogascima na tome. Moram im zahvaliti i na onome što čine kada je potrebno, prilikom intervencija. Volim naglasiti da nam trebaju spremni vatrogasci. Naravno da dobrovoljna vatrogasna društva okupljaju članove svih dobnih skupina, od djece i mladeži, do onih dosta starijih, no najvažnija je ona jezgra koju čine oni koji su osposobljeni izaći na određene intervencije. Večeras sam uspio doći među njih ovdje u Veliku Ludinu, na njihovu vatrogasnu skupštinu. Želim im puno uspjeha u radu, ali im želim i čestitati na svemu onome što čine i pokušati vidjeti što možemo učiniti da ih još kvalitetnije opremimo“, poručio je župan te dodao kako će i dalje nastojati ulagati u vatrogastvo, u opremu i osposobljavanje, naročito u očuvanje dobrovoljnog vatrogastva, jer ono znači puno više, znači opstojnost na ovim prostorima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here