- Čili, kajenski papar i feferoni su ljute papričice iz porodiceCapsicum. Popularne su zahvaljujući svojem ljutom okusu koji je neizostavan dio mnogih jela i umaka.
Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Čim više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća.
U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač. Veliki ljubitelji papreno ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari.
Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti okus koji poboljšava okus hrane i stimulira probavu.I nije samo to – čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.
- “Ljutina” papričica se nalazi u venama, odnosno vlaknastim rebrima unutar ploda, a ne u sjemenkama kako se obično misli. Sjemenke su intenzivnije samo zato što su u direktnom kontaktu sa rebrima.
- Ljute papričice čine hranu sigurnijom – poznato je da uništavaju štetne bakterije na hrani.
- 1 od 4 osobe u svijetu svakodnevno jede ljute papričice.
- Papričica Vam je prežestoka? NE PIJTE VODU – kapsaicin je ulje i neće se izmiješati sa vodom, nego će se samo raspodijeliti po većoj površini u ustima.
- Kapsaicin dokazano smanjuje krvni tlak i kolesterol, te time smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ubrzava metabolizam, liječi prehladu i vrućicu, spriječava rak i umanjuje bol.
- Pri konzumiranju začinjene (“ljute”) hrane, tijelo najčešće reagira znojenjem, posebno na čelu. Izraz koji se koristi za tu pojavu je “okusno znojenje” (u narodu često poznato kao izraz: “Znojim se k’o svinja!”;-)
- Ljute papričice sadrže više provitamina A nego mrkva (posebno crvene papričice).
- Pomažu pri mršavljenu jer ubrzavaju metabolizam.
- Ljute papričice na ljude djeluje kao afrodizijak.
- Zelene ljute papričice sadrže više C vitamina nego citrusno voće.
- Papričice su drugi najpopularniji začin na svijetu, odmah nakon soli.
- Kako bi spriječili zubobolju, Maye su na desni utrljavali ljute papričice.
- Veličina je bitna. Što je papričica manja, ljuća je. Sve najljuće papričice na svijetu su manje od 7 cm.
- Ljute papričice ne sadrže kolesterol. Sadrže jako malo kalorija i natrija. Bogate su A i C vitaminom, i dobar su izvor folne kiseline, kalija i vitamina E.
- Ljute papričice su voće, a ne povrće.
- Ljudi koji konzumiraju ljute papričice općenito su zdraviji.
- Prvi Europljanin koji je otkrio ljute papričice je bio Christopher Columbo u Americi 1493. Unutar jednog stoljeća njihova popularnost je bila na svjetskoj razini.
- Inke su vjerovale da se konzumiranjem ljutih papričica popravlja vid.
- Tipičan lijek za mamurluk u Meksiku je tanjur juhe “natovaren” ljutim papričicama.
- Ljute papričice smanjuju apetit. Posebno želju za masnom i slatkom hranom.
20 činjenica o ljutim papričicama koje niste znali
Napiši komentar