• Čili, kajenski papar i feferoni su ljute papričice iz porodiceCapsicum. Popularne su zahvaljujući svojem ljutom okusu koji je neizostavan dio mnogih jela i umaka.

    Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Čim više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća.
    U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač. Veliki ljubitelji papreno ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari.
    Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti okus koji poboljšava okus hrane i stimulira probavu.

    I nije samo to – čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.

  • “Ljutina” papričica se nalazi u venama, odnosno vlaknastim rebrima unutar ploda, a ne u sjemenkama kako se obično misli. Sjemenke su intenzivnije samo zato što su u direktnom kontaktu sa rebrima.
  • Ljute papričice čine hranu sigurnijom – poznato je da uništavaju štetne bakterije na hrani.
  • 1 od 4 osobe u svijetu svakodnevno jede ljute papričice.
  • Papričica Vam je prežestoka? NE PIJTE VODU – kapsaicin je ulje i neće se izmiješati sa vodom, nego će se samo raspodijeliti po većoj površini u ustima.
  • Kapsaicin dokazano smanjuje krvni tlak i kolesterol, te time smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ubrzava metabolizam, liječi prehladu i vrućicu, spriječava rak i umanjuje bol.
  • Pri konzumiranju začinjene (“ljute”) hrane, tijelo najčešće reagira znojenjem, posebno na čelu. Izraz koji se koristi za tu pojavu je “okusno znojenje” (u narodu često poznato kao izraz: “Znojim se k’o svinja!”;-)
  • Ljute papričice sadrže više provitamina A nego mrkva (posebno crvene papričice).
  • Pomažu pri mršavljenu jer ubrzavaju metabolizam.
  • Ljute papričice na ljude djeluje kao afrodizijak.
  • Zelene ljute papričice sadrže više C vitamina nego citrusno voće.
  • Papričice su drugi najpopularniji začin na svijetu, odmah nakon soli.
  • Kako bi spriječili zubobolju, Maye su na desni utrljavali ljute papričice.
  • Veličina je bitna. Što je papričica manja, ljuća je. Sve najljuće papričice na svijetu su manje od 7 cm.
  • Ljute papričice ne sadrže kolesterol. Sadrže jako malo kalorija i natrija. Bogate su A i C vitaminom, i dobar su izvor folne kiseline,  kalija i vitamina E.
  • Ljute papričice su voće, a ne povrće.
  • Ljudi koji konzumiraju ljute papričice općenito su zdraviji.
  • Prvi Europljanin koji je otkrio ljute papričice je bio Christopher Columbo u Americi 1493. Unutar jednog stoljeća njihova popularnost je bila na svjetskoj razini.
  • Inke su vjerovale da se konzumiranjem ljutih papričica popravlja vid.
  • Tipičan lijek za mamurluk u Meksiku je tanjur juhe “natovaren” ljutim papričicama.
  • Ljute papričice smanjuju apetit. Posebno želju za masnom i slatkom hranom.
Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here