Osnivanjem Hrvatskog centra za razminiranje, 19. veljače 1998., Republika Hrvatska je dobila središnje državno tijelo za organiziranje i koordinaciju svih poslova humanitarnog razminiranja.

Naime, borba s minski sumnjivim područjima traje još od Domovinskog rata, a posljednjih 20 godina sustavno u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, rečeno je prilikom obilježavanja 20. obljetnice osnutka HCR-a u Sisku na svečanosti na kojoj je istaknuto kako je kroz to vrijeme izgrađen jedinstven, inovativni sustav koji danas koriste i mnoge druge zemlje, a Hrvatska se na taj način nametnula kao lider humanitarnog razminiranja.

 

 

Kao izaslanik premijera na svečanosti je sudjelovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je poručio kako će Vlada dati punu potporu borbi protiv mina.

„Borba s minski sumnjivim područjima je nešto što je kontinuirani rad nadležnih institucija od kraja Domovinskog rata. U tom području hrvatski pirotehničari, ali i cjelokupni sustav kojem je na čelu Hrvatski centar za razminiranje su obavili sjajan posao. Međutim, još je puno posla je ispred svih nas. Poseban izazov je činjenica da se sada treba prijeći na one zahtjevnije terene kao što su brdovita, šumska područja gdje zapravo do potpunog izražaja dolazi individualan rad pojedinca. Tu nam je mogućnost korištenja strojeva, koji su odradili sjajan posao, smanjena i tu treba pohvaliti sve one koji su tom inovativnom smislu unaprijedili ovu djelatnost i učinili Hrvatsku prepoznatljivom i izvan granica Republike Hrvatske. Dakle, u ovom trenutku, sva ta sredstva će biti na žalost manje u funkciji, a više će u funkciji biti obučen pojedinac – pirotehničar.  Uz punu odgovornost , možemo reći da su naši pirotehničari stjecajem okolnosti oni koji imaju ogromno iskustvo i ogromno znanje i ja se pouzdajem u njihov kvalitetan rad, kao i u kvalitetan rad Hrvatskog centra za razminiranje u godinama koje dolaze“, poručio je ministar Božinović.

Nakon sustavnog prikupljanja podataka te na temelju raspoloživih zemljovida i informacija, 2005. godine je definirano da je minski sumnjivo 1.174 četvorna kilometra. Od toga je dosad razminirano 566 četvornih kilometara, u što je uloženo 727 milijuna eura. Čak 97 milijuna eura osigurano je iz fondova EU, tako da je lani udio EU sredstava iznosio 62 posto, a ove je godine planirano da iznosi 52 posto.

Pod minama je još 405, 9 četvornih kilometara na prostoru devet županija te 58 gradova i općina, istaknuo je ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan.

„Nećemo ispuniti uvjete iz Ottawske konvencije gdje smo se sami obvezali da ćemo do 2019. razminirati lijepu našu. Nećemo ispuniti iz najvećeg razloga,a to je nedostatak financijskih sredstava. To se ne odnosi toliko na ovo razdoblje, već na razdoblje prije ulasku u EU. Tada smo uspjeli dobiti tek 50% sredstava koje smo predvidjeli nacionalnim programom. U posljednje vrijeme, naročito prošle i nekoliko prijašnjih godina je udio europskog novaca, odnosno financiranja razminiranja iz europskih fondova preko 50%, prošle godine 62%, ove godine po proračunima oko 52%. U apsolutnim iznosima to ispada otprilike negdje oko 200 milijuna kuna na godišnjoj razini“, kazao je Modrušan te zahvalio svima na suradnji, naročito vladama desetak stranih zemalja, posebno Norveškoj koja je donirala suvremene uređaje za otkrivanje mina. Ujedno je spomenuo kako je u pripremi zahtjev za produženje roka izvršenja svih obveza preuzetih Ottawskom konferencijom obveza, koji je predviđao Hrvatsku bez mina do ožujka 2019. godine.

U Sisačko – moslavačkoj županiji je pod minama još oko 70 četvornih kilometara, mahom šumskih površina, rekao je ovom prigodom sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Moram izraziti veliko zadovoljstvo da je unazad nekoliko godina na području Sisačko-moslavačke županije smanjena minsko eksplozivna opasnost i još veće zadovoljstvo da zadnjih šest godina nismo imali smrtno stradalih ljudi na našem području. Znamo da je ova županija jedna od najzagađenijih minama. Pogotovo je to bilo u proteklom razdoblju u blizini naselja gdje je minska opasnost otklonjena. Predstoji razminiranje šumskih područja, što vjerujem da će u narednom razdoblju biti itekako intenzivirano. Moram istaknuti da je u zadnje tri godine na području ove županije razminirano više nego u proteklih 17 godina. Ovom prigodom želim zahvaliti i čestitati Hrvatskom centru za razminiranje i svim ljudima koji su pridonijeli da u našoj županiji imamo manje mina. Zahvala ide i donatorima koji su bili izdašni, a u zadnje vrijeme i fondovima Europske unije“, rekao je Žinić.

Kao značajan uspjeh na svečanosti je spomenuto kako prošle godine, prvi puta otkad djeluje HCR, nije bilo minskih incidenata i nesreća. Nažalost, od 1996. godine ukupno je od mina stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno. Obavljajući svoj posao stradalo je i 130 pirotehničara , od kojih je njih 38 izgubilo život.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here